Μπορεί η κολοκύθα με την επιβλητική της εμφάνιση και τη δημοτικότητα της να αυξάνεται κάθε χρόνο, να αποτελεί το No 1 deco trend του φθινοπώρου και την καρδιά του Halloween, στο μακρινό Μεξικό όμως και συγκεκριμένα στην πολιτεία Οαχάκα έχουν το δικό τους έθιμο με τα μικρά κόκκινα ραπανάκια να πρωταγωνιστούν στη δικιά τους γιορτή!

Το ραπανάκι ή ρεπάνι με έντονη πιπεράτη γεύση πυροδοτεί τη φαντασία για γαστρονομικές δημιουργίες αλλά και καλλιτεχνικές στην πολιτεία Οαχάκα του Μεξικό.

Η ταπεινή τους εμφάνιση μπορεί να σε ξεγελά όμως αποτελεί πηγή έμπνευσης για ευφάνταστα σκαλίσματα και γλυπτά από τα τέλη του 19ου αιώνα στο Οαχάκα του Μεξικό.

Το “Noche de Rabanos”, ή η Νύχτα με τα Ραπανάκια, είναι μια τοπική παραδοσιακή γιορτή με ιστορία που ξεπερνά τα 100 χρόνια. Εκείνη την εποχή οι έμποροι στην προσπάθεια τους να αυξήσουν το αγοραστικό κοινό τις ημέρες των Χριστουγέννων στο “Zócolo”, δηλαδή στην τοπική κεντρική αγορά δημιουργούσαν περίτεχνα σχήματα όπως κούκλες από ραπανάκια χρησιμοποιώντας για τη διακόσμηση τους μέχρι και ρουμπίνια ή άλλα λαχανικά προς πώληση.

Τα εορταστικά ραπανάκια ήταν ένα δυνατό χτύπημα καθώς κέντρισαν το ενδιαφέρον και κέρδισαν την καρδιά των καταναλωτών!

Το 1897, ο τότε δημάρχος της Οαχάκα αποφάσισε να μεταμορφώσει την παράδοση για ραπανάκια σε επίσημο εορτασμό, δηλώνοντας στις 23 Δεκεμβρίου ως την επίσημη νύχτα με τα ραπανάκια!

Σήμερα η παράδοση ζει, με τους τεχνίτες και τους ερασιτέχνες να δίνουν τον καλύτερο εαυτό στους στην ετήσια εκδήλωση.

Η γέννηση του Θείου Βρέφους, η άγρια φύση, ο πολιτισμός των Μάγιας είναι ορισμένα από θέματα που κυριαρχούν κάθε χρόνο στη μεγάλη γιορτή ενώ ο δημιουργός του καλύτερου γλυπτού βραβεύεται με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Την ημέρα των Χριστουγέννων πραγματοποιείται ένα παραδοσιακό εορταστικό δείπνο με τα πυροτεχνήματα να ζωντανεύουν με τη λάμψη τους όλο τον χώρο.