Αν επισκεφτείς μία φορά την πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι σίγουρο πως φεύγοντας θα δώσεις την υπόσχεση στον εαυτό σου να ξαναγυρίσεις. Τα Γιάννενα μαγεύουν κάθε επισκέπτη με την αξιοζήλευτη φυσική τους ομορφιά, την ιστορία τους και τις αλησμόνητες γεύσεις τους.

Όσοι έζησαν στα Γιάννενα ως σπουδαστές θυμούνται για πάντα και αναπολούν την υπέροχη φοιτητική ζωή που έζησαν εκεί ενώ οι μόνιμοι της πόλης νιώθουν ευγνωμοσύνη για την αυθεντικότητα της.

Λίγες είναι οι ημέρες απόλυτης ηλιοφάνειας στην πόλη των Ιωαννίνων. Το υγρό στοιχείο κυριαρχεί λόγω της λίμνης Παμβωτίδας ενώ η πρωινή ομίχλη και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν προσδίδουν έναν μυσταγωγικό χαρακτήρα.

Ρεμβάζοντας πλάι στη λίμνη Παμβωτίδα

Όταν ο επισκέπτης βρεθεί στα Γιάννενα θα αισθανθεί τη λίμνη Παμβωτίδα σαν ένα μνημείο της φύσης που δίνει πνοή σε ολόκληρη την πόλη που είναι γύρω της.

Τα Γιάννενα αποτελούν μία από τις ελάχιστες ελληνικές πόλεις της οποίας οι κάτοικοι μπορούν να χαρούν ένα όμορφο περίπατο δίπλα στη λίμνη καθημερινά. Οι ολοσκέπαστοι από πλατάνια δρόμοι, ο συννεφιασμένος ορίζοντας, η θέα στο νησί, τα χρώματα της λίμνης και τα ακύμαντα νερά της, τα γραφικά καφέ και εξαιρετικά εστιατόρια…

Σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου Cambridge η ηλικία της λίμνης των Ιωαννίνων ξεπερνά τα 20.000 έτη.

Το καθετί μοιάζει με ένα μοναδικό δημιούργημα και όλες οι εικόνες δίνουν την αίσθηση ενός εξαίσιου πίνακα ζωγραφικής.

Ο ασφαλής ποδηλατόδρομος προσφέρει την ευκαιρία για μία όμορφη ποδηλατάδα αντί για περπάτημα που θα αναζωογονήσει το σώμα και θα ανοίξει την όρεξη!

Βαρκάδα στο Νησί

Μία βαρκάδα λίγων λεπτών με το καραβάκι για το Νησί περνώντας μέσα από την πρωινή ομίχλη της λίμνης είναι αρκετή για να αισθανθεί κάποιος την απόλυτη γαλήνη και την ηρεμία του νερού.

Βοριοδυτικά της Λίμνης Παμβωτίδας βρίσκεται το Νησί. Μία καταπράσινη έκταση 200 στρεμμάτων και ένα από τα ελάχιστα νησιά λίμνης στον κόσμο που είναι κατοικημένα.

Όταν ο επισκέπτης φτάνει στο Νησί βλέπει τους λιγοστούς κατοίκους του που με την παρουσία τους δίνουν ζωή στον τόπο.

Ο παραδοσιακός οικισμός με σπιτάκια από σχιστόλιθο, τα αντικείμενα από την περίοδο της Επανάστασης του 1821, το τελευταίο σπίτι του Αλή Πασά, η μονή Αγίου Παντελεήμωνος και το σημείο όπου δολοφονήθηκε το 1822 ο Αλή Πασάς μαγνητίζουν το βλέμμα του επισκέπτη.

Ραντεβού στο Ρολόι για βόλτα στην πόλη

Το συνηθέστερο σημείο συνάντησης στα Γιάννενα είναι το περίφημο Ρολόι στην πλατεία Δημοκρατίας. Εκεί ο επισκέπτης αποφασίζει αν θα χαρεί την ομορφιά της λίμνης ή θα περιπλανηθεί στην Νέα και Παλιά Αγορά.

Το περίφημο ρολόι κοσμεί με την παρουσία του την πόλη των Ιωαννίνων για περισσότερο από έναν αιώνα.

Οι παλιές εμπορικές γειτονιές που δημιουργήθηκαν κατά την Τουρκοκρατία διατηρούν τη ζωντάνια τους μέχρι και σήμερα με διάφορα μικρομάγαζα και καταστήματα που ξετυλίγουν στα μάτια του αγοραστή έναν άλλο αιώνα, μία άλλη εποχή.

Τα λαογραφικά είδη που τώρα δίνουν μια ρετρό νότα διακόσμησης στο χώρο όμως τότε ήταν απαραίτητα σε κάθε νοικοκυριό. Από δοχεία για την παρασκευή βουτύρου που είναι και το βασικό υλικό της μαγειρικής τους, μέχρι ξύλινες γκλίτσες, κουδούνια, κλωστές και υφαντά.

Η Οικία Χουσείν Ματέι, το Οθωμανικό Τέμενος του Βελή Πασά αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα.

Περίφημη είναι η Στοά Λούλη η οποία λειτουργούσε σαν χάνι και αργότερα μετατράπηκε σε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο όχι μόνο για τα Γιάννενα αλλά και όλη την Ήπειρο. Σήμερα είναι το σημείο συνάντησης της γεύσης αφού βρίσκονται αρκετά μεζεδοπωλεία ενώ αξίζει σίγουρα μία στάση εκεί για ντόπιο τσίπουρο και μεζέ.

Τα παραδοσιακά καφενεία της πόλης καλούν τους ξένους για να δοκιμάσουν τα «σερμπέτια», τα γλυκά κρασιά με αρώματα φρούτων και λουλουδιών.

Η Στοά Λιάμπεη με τα στέκια της είναι ιδανική για όσους αγαπούν την εναλλακτική μουσική και η οδός Ανεξαρτησίας είναι ο δρόμος των περίφημων ασημουργών και αργυροτεχνών.

Οι κατασκευαστές διατηρούν την τέχνη σε υψηλά επίπεδα και δίνουν ταυτόχρονα έναν χαρακτήρα φοκλόρ στην πόλη.

Επίσκεψη στο επιβλητικό Κάστρο των Ιωαννίνων

Περπατώντας στην καρδιά του κέντρου η συνύπαρξη χριστιανικών, ισλαμικών και εβραϊκών στοιχείων κάνει απόλυτα αισθητή την παρουσία της.

Με την είσοδο του επισκέπτη στο Κάστρο το ταξίδι στον χρόνο ξεκινά.

Το πολιτισμικό μωσαϊκό της πόλης των Ιωαννίνων μπορεί κάποιος να το συναντήσει με την επίσκεψη του στο τζαμί του Ασλάν Πασά που βρίσκεται στο Κάστρο.

Το περίφημο Κάστρο των Ιωαννίνων χτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 528 μ.Χ. ενώ είναι το αρχαιότερο φρούριο της ελληνικής επικράτειας, με αδιάκοπη ιστορία.

Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε μία πραγματική Καστροπολιτεία, στα πλαίσια της οποίας η πνευματική ζωή των Ιωαννίνων γνώρισε σημαντική πρόοδο.

Σε αυτό το κάστρο έζησε και ο Αλή Πασάς, η εμβληματική μορφή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το διοικητήριο του υπήρξε εκεί για τρεις δεκαετίες ενώ ο μεγάλος έρωτας του για την Κυρά – Φροσύνη έχει σημαδέψει για πάντα την ιστορία της πόλης.

Λέγεται πως υπάρχει ένα μυστικό πέρασμα στο Κάστρο, υπογείως της λίμνης, που συνέδεε το βασίλειο του με το Νησί. Το πέρασμα διευκόλυνε τις κρυφές συναντήσεις της περιβόητης κυράς – Φροσύνης με τον Αλή Πασά.

Η περιήγηση στο Κάστρο μοιάζει με ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι. Αξίζει κάποιος να επισκεφθεί την εβραϊκή συναγωγή, την οθωμανική βιβλιοθήκη, το Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Κοσμημάτων.

Στον χώρο των Παλιών Μαγειρείων το μικρό καφενεδάκι που φιλοξενείται είναι ιδανικό για έναν παραδοσιακό ελληνικό καφέ και λουκούμι.

Το κάστρο αποτελείται από τέσσερα τμήματα:
• Τον εξωτερικό περίβολο.
• Τη βορειοδυτική ακρόπολη, όπου δεσπόζει το Ασλάν τζαμί.
• Την ανατολική ακρόπολη του Κάστρου με το περίφημο Ίτς Καλέ να στέκει στο ψηλότερο σημείο του λόφου.
• Και τέλος η παλαιά, περίτειχη πόλη των Ιωαννίνων, η καθαυτό Καστροπολιτεία.

Το πέρασμα του χρόνου όπως είναι φυσικό έφερε τροποποιήσεις στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Τα εξωτερικά τείχη είχαν ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου την περίοδο του Αλή Πασά. Παρόλα αυτά κατάφερε να διατηρήσει σε σημαντικό βαθμό τη μορφή των Βυζαντινών χρόνων.

Γιαννιώτικες παραδοσιακές γεύσεις

Η τοπική κουζίνα είναι απλή αλλά γευστικά μεγαλειώδης. Τα βουνά της Ηπείρου προσφέρουν απλόχερα μια μεγάλη ποικιλία μυρωδικών και βοτάνων.

Στο βασικό διαιτολόγιο εξέχουσα θέση έχουν τα εκλεκτά τυροκομικά όπως καπνιστό μετσοβόνε και κεφαλοτύρι αλλά και το παραδοσιακό γαλοτύρι.

Οι λάτρεις του ψαριού στα Γιάνννενα σίγουρα αναζητούν την καπνιστή πέστροφα και το ηπειρώτικο χέλι. Οι καπνιστές πέστροφες εκτρέφονται στην περιοχή με ποιοτικό νερό από τα ποτάμια και τις φυσικές πηγές ενώ το χέλι αποτελεί ένα φίνο έδεσμα που δεν θα λείψει από ένα γιορτινό τραπέζι.

Οι Γιαννιώτες κατέχουν την τέχνη του ψωμιού και καμαρώνουν για τις πίτες τους.

Όσο πιο λεπτή η πίτα, τόσο πιο καλή η νοικοκυρά, έλεγαν οι παλιοί!

Γευστικότατες πίτες με χόρτα αλλά και όσπρια όπως η φακόπιτα, πίτες με τυρί, με κοτόπουλο ή κρέας, η περίφημη ηπειρωτική γαλατόπιτα αλλά και η γλυκιά ρυζόπιτα που την πρόσφεραν σε γιορτές, σε αρραβώνα ή στη γέννηση.

Ιδιαίτερα γνωστή μέχρι και σήμερα είναι η αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα. Δεν έχει φύλλα και είναι ιδανική για πρωινό.

Ένα προϊόν που μπορεί κάποιος να βρει μόνο στα Γιάννενα είναι τα ηδύποτα χωρίς αλκοόλ. Πρόκειται για λικέρ, που προκύπτουν από την ανάμειξη βιολογικού οξέως με νέκταρ, βότανα και αρώματα φρούτων.

Δεν γίνεται να φύγει κάποιος από τα Γιάννενα δίχως να γευθεί τα μοναδικά γλυκά.

Το περίφημο σκερ μπουρέκ και τον ξακουστό μπακλαβά. Ο γιαννιώτικος μπακλαβάς μοσχοβολάει από τη φρεσκάδα του βουτύρου και γλυκά μπαχαρικά. Αν και είναι σιροπιασμένος μέχρι την καρδιά καταφέρνει να παραμένει τραγανός.

Λέγεται πως η παλιά αυθεντική συνταγή περιείχε μόνο βούτυρο, καρύδια και λίγη κανέλα μέσα στο φύλλο. Ο γιαννιώτικος μπακλαβάς γίνεται είτε στρωμένος σε ταψί φύλλο, φύλλο είτε τυλιχτός σε μικρά ρολά.

Κάθε εκδοχή είναι γευστικά υπέροχη καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την περίπτωση να αποχαιρετήσει κάποιος τα Γιάννενα δίχως να πάρει μαζί του μερικά για μια γλυκιά ανάμνηση.

Πως να φτάσετε στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων

Η ανάπτυξη του οδικού δικτύου έχει διευκολύνει κατά πολύ την πρόσβαση στα Γιάννενα. Η πόλη των Ιωαννίνων απέχει τρεις ώρες από τη Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας Οδού.

Από την Αθήνα μπορούν να φτάσουν στα Γιάννενα μέσω Πάτρας. Η Ήπειρος εξυπηρετείται με συχνά αεροπορικά δρομολόγια από το αεροδρόμιο King Pyrros.

Τέλος μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την υπέροχη πόλη περνώντας το ferry boat ως την Ηγουμενίτσα και από εκεί να κινηθεί οδικώς μέχρι τα Γιάννενα σε περίπου 40 λεπτά.