Δύο χρόνια πέρασαν από όταν τα Καπετανέικα δειλά αλλά με πολύ αγάπη πραγματοποίησαν την πρώτη τους διοργάνωση στη Νάουσα της Πάρου. Φέτος ο αγώνας επίδειξης ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών ετοιμάζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να κατακλύσει τα όμορφα νερά του νησιού.

Η ιδέα αυτής της γιορτής των ξύλινων σκαριών γεννήθηκε τον χειμώνα του 2017 σε μια περίοδο συναισθηματικά φορτισμένη για πολλούς Παριανούς έπειτα από τον χαμό του αρχιτέκτονα Κώστα Γουζέλη. Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας έζησε και προσέφερε περισσότερα από σαράντα χρόνια στη Νάουσα της Πάρου…

Ένας άνθρωπος με αγάπη για τη ζωή, το νησί αλλά και τα ξύλινα… Ο Κώστας Γουζέλης είχε φτιάξει μόνος του, εκ του μηδενός, τη Συμιακή σκάφη “Αθηνά”. (“Αθηνά, Εκ του Μηδενός” ονομάζεται και το ντοκιμαντέρ που διηγείται την περιπέτεια γύρω από την κατασκευή του).

Τα Καπετανέικα του Κώστα Γουζέλη, η γιορτή των ξύλινων σκαριών, διαδόθηκε με ενθουσιασμό με τον ομορφότερο τρόπο επιτυχίας… Από στόμα σε στόμα και είναι μία γιορτή καρδιάς, προσφοράς και αλληλεγγύης θυμίζοντας πως όλα πηγάζουν από το μοναδικό συναίσθημα της Αγάπης.

Σε μια εποχή που χιλιάδες παραδοσιακά σκαριά, ήδη πάνω από 12.000, κάποια με ιστορία μεγάλη, διαλύονται στα καρνάγια καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί την καταστροφή τους για τη μείωση της αλιείας σε ένα μέτρο αμφισβητούμενο από πάρα πολλούς, τα Καπετανέικα δείχνουν τον άλλον δρόμο, της χαράς του να σώζεις ένα παραδοσιακό σκάφος, με όλες τις χαρές και τα βάσανά του.

Το τρίτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ανήκει στη θάλασσα με τη διοργάνωση που έγινε θεσμός. Τα Καπετανέικα 2019 δίνουν ραντεβού σε ένα ξεχωριστό αγώνα επίδειξης ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών που θυμίζει την ιστορία και τη ναυτική κληρονομιά.

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.