Όταν ανοίγει το Τριώδιο, όλοι σχεδόν στο Γαλαξίδι κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι με αποκριάτικα κοστούμια στους δρόμους και στα καταστήματα.

Ένα από τα καθιερωμένα έθιμα της πόλης είναι την Καθαρή Δευτέρα, το άναμμα φωτιών σε πλατείες και δρόμους, με μουσική, φαγητό, χορό και γλέντι.

Ένα από τα ξεχωριστά έθιμα της αποκριάς γίνεται στο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα και κάθε χρόνο συμμετέχει, αλλά και συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος εκεί για να το παρακολουθήσει.

Το αλευρομουτζούρωμα! Οι κάτοικοι αλλά και πολλοί Πατρινοί κατεβαίνουν στην αγορά, όπου γίνεται το “μουντζούρωμα” και το “αλεύρωμα”.

Σακούλες, που άλλες είναι γεμάτες με φούμο και άλλες με αλεύρι που ρίχνουν οι εορταστές στους ανυποψίαστους και μεταξύ τους. Η παραλία μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε πεδίο μάχης. Σύννεφο το αλεύρι και πυκνό νέφος το φούμο.

Αυτό το έθιμο διατηρείται από το 1801.

Το έθιμο έχει βαθιές τις ρίζες του. Ίσως από τη Βυζαντινή εποχή, που οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους. Αυτό όμως έλαβε μεγάλη ακμή στην εποχή της ιστιοφόρου Ναυτιλίας, δηλαδή το 1840 και έκτοτε. Και αυτό γιατί τότε τα ιστιοφόρα ταξίδευαν από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο, έτσι οι εκδηλώσεις της Αποκριάς ήταν συγχρόνως και αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις.

Στο μουντζούρωμα συμμετέχουν όλοι, ανεξαιρέτως ηλικίας.

Πρόκειται πάντως για ένα δρώμενο που αναβιώνουν κάθε χρόνοι οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου, διατηρώντας έτσι το έθιμο από γενιά σε γενιά. Γιατί οι παραδόσεις, ειδικότερα όταν είναι τόσο διασκεδαστικές και καυστικές, πρέπει να μένουν ζωντανές.