Στις μονογονεϊκές οικογένειες ποιος μπορεί να φροντίσει καλύτερα ένα παιδί;

Οι «μόνοι» μπαμπάδες χρειάζονται οπωσδήποτε τη βοήθεια των παππούδων για να τα βγάλουν πέρα ενώ οι μητέρες είναι από τη φύση καλύτερες στο να φροντίσουν ένα παιδί και ένα σπίτι;

Μήπως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κοινωνικό στερεότυπο που βασίζεται στην αιώνια μάχη των φύλων δημιουργώντας προσδοκίες για την αναμενόμενη από αυτούς συμπεριφορά;

Οι ακόλουθες πέντε περιπτώσεις δείχνουν τον συνηθέστερο τρόπο σκέψης για το πως είναι η καθημερινότητα μίας single μαμάς και ενός single μπαμπά!

1) Πρωινό ξύπνημα παιδιών

Προσδοκία για μία single μαμά: Η μητέρα κάθε πρωί ξυπνά τα παιδιά με ένα γλυκό φιλί και ένα χάδι. Απολαμβάνει μαζί τους ένα όμορφο πρωινό και έπειτα καθαρίζει την κουζίνα κάνοντας παράλληλα και μία μικρή προετοιμασία για το κυρίως γεύμα πριν φύγει για δουλειά.

Προσδοκία για έναν single μπαμπά: Ο ήχος από το ξυπνητήρι ηχεί σαν συναγερμός κάθε πρωί! Το πρωινό είναι ένα γρήγορο σνακ όπως κρουασάν ή μια τυρόπιτα στο δρόμο για τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο. Το κυρίως γεύμα είναι συνήθως μία γρήγορη παραγγελία από το κοντινότερο εστιατόριο όπου μιλούν πλέον σε πρώτο πρόσωπο και στον ενικό!

2) Καθάρισμα σπιτιού

Προσδοκία για μία single μαμά: Το σπίτι είναι πάντα σε τάξη! Τακτοποιημένο και η γενική καθαριότητα κρατάει τη σκόνη μακριά!

Προσδοκία για έναν single μπαμπά: Εντάξει σκόνη είναι…! Δεν έγινε κάτι!

3) Γνωρίζοντας τις παρέες των παιδιών

Προσδοκία για μία single μαμά: Η μαμά γνωρίζει τους αγαπημένους φίλους των παιδιών της! Συχνά καλεί τα παιδιά σπίτι για να παίξουν παρέα και τους γονείς για απολαύσουν ένα όμορφο δείπνο με ωραίες σπιτικές λιχουδιές. Επίσης μπορεί να αναλάβει να πάει μαζί με τα παιδιά και την παρέα τους κάποια βόλτα όπως σινεμά ή να τα πάρει από κάποια δραστηριότητα (π.χ χορό).

Προσδοκία για έναν single μπαμπά: Ο μπαμπάς μπορεί να μπερδέψει την “Δανάη” που ο μπαμπάς της είναι φαρμακοποιός με την “Ρόζα” που ο μπαμπάς της είναι οδοντίατρος! Καμιά φορά μπορεί και ξεχάσει και τα ονόματα!

4) Διατροφή παιδιών

Προσδοκία για μία single μαμά: Υγιεινά γεύματα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και προσεκτική αγορά των καταλληλότερων βιολογικών προϊόντων. Φυσικά απαγορεύεται η ζάχαρη και τα αναψυκτικά!

Προσδοκία για έναν single μπαμπά: “Να πάρουμε και μία κρέπα για επιδόρπιο μετά τα burger;!”

5) Μπουγάδα

Προσδοκία για μία single μαμά: Σωστό πλύσιμο ρούχων σχεδόν καθημερινά με το πιο όμορφο μαλακτικό! Τα ρούχα είναι πάντοτε περιποιημένα και σιδερωμένα.

Προσδοκία για έναν single μπαμπά: Αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να μπει πλυντήριο όταν τα καθαρά ρούχα απλά τελειώνουν!

Η πραγματικότητα όμως από τις αναμενόμενες προσδοκίες μοιάζει να απέχει. Δεν είναι θέμα φύλου αλλά θέμα χαρακτήρα και προσωπικότητας. Δεν υπάρχουν “Δουλειές για τη μαμά” και “Δουλειές για τον μπαμπά”. Υπάρχουν καθήκοντα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή λειτουργία της οικογένειας.

Σε μία οικογένεια όπου και οι δύο γονείς είναι παρόντες με συνεννόηση και κατανόηση το ζευγάρι μπορεί να δημιουργήσει μία όμορφη ομάδα ώστε ο φόρτος εργασίας να μη βαραίνει τον έναν από τους δύο (συνήθως την μητέρα) αλλά και τους δύο.

Στις μονογενεϊκές οικογένειες όμως; Τι συμβαίνει; Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει αυτή η “πολυτέλεια”. Η μητέρα ή ο πατέρας έχει στην πλάτη του δύο ρόλους και περιορισμένο χρόνο.