Η Μιμή Ντενίση θα παρουσιάσει την ερχόμενη θεατρική σεζόν τη συνέχεια του έργου “Σμύρνη μου αγαπημένη” στο “ΘΕΑΤΡΟΝ” του Κέντρου Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”.

Η νέα παράσταση έχει τίτλο “Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη” είναι η συνέχεια του έργου “Σμύρνη μου αγαπημένη” και την παραγωγή του έχει αναλάβει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Το έργο αποτελεί το πρώτο ελληνικό θεατρικό Sequel.

Μετά την επική Μικρασιατική καταστροφή και ύστερα από ένα πλήθος περιπετειών που έζησε η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της η μοίρα τους οδηγεί στη Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πόλη των προσφύγων. Μία νέα πολυπολιτισμική πατρίδα με πρόσφυγες, Εβραίους και ντόπιους που προσπαθούν να συνυπάρξουν και να ζήσουν με αρμονία.

Το έργο “Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη” διαδραματίζεται χρονικά από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου και παρακολουθείται η πορεία της οικογένειας καθώς και πολλών άλλων χαρακτήρων.

Η άνοδος των προσφύγων από τα απόλυτα επίπεδα φτώχειας σε μία νέα αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθεια τους να μην ξεχωρίζουν πια ως πρόσφυγες αλλά να γίνουν ένα με τους υπόλοιπους Έλληνες και η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, παρουσιάζονται με ανάγλυφο τρόπο μέσα από τους χαρακτήρες.

Μέσα από το έργο έρχονται στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για μία από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας, την εποχή του Μεσοπολέμου. Η πολιτική κατάσταση της χώρα διαγράφεται μέσα από τις ιστορίες των ηρώων. Ακόμη σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η μουσική της εποχής με τα διαφορετικά ρεύματα από σεφαραδίτικα, μέχρι ρεμπέτικα και Αττίκ καθώς και οι πολιτιστικές και αισθητικές αντιθέσεις ανάμεσα σε πρόσφυγες και ντόπιους.

Το έργο γράφτηκε έπειτα από ενδελεχή έρευνα σε ελληνική και ξένη βιβλιογραφία Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων. Το έργο “Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη” θα ανέβει όπως και το πρώτο μέρος, “Σμύρνη μου αγαπημένη”, στο “ΘΕΑΤΡΟΝ” του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την επόμενη χειμερινή θεατρική σεζόν 2019-2020.