Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο ένα βράδυ Παρασκευής ώστε να ζήσω μία διαφορετική εμπειρία διασκέδασης θα επέλεγα το θέατρο.

Να βρεθώ στις γοητευτικές δεκαετίες του 1950 και 1960 σε μία αθηναϊκή θεατρική σκηνή για να παρακολουθήσω την πρεμιέρα μιας όμορφης κωμωδίας γραμμένης από την πένα των Α. Σακελλάριου & Χ. Γιαννακόπουλου ή του Δημήτρη Ψαθά.

Ίσως φαίνεται ακατόρθωτο όμως μπορεί να συμβεί! Τα αγαπημένα έργα μεγάλων δημιουργών ζωντανεύουν ξανά και θυμίζουν τη διαχρονικότητα τους μεταφέροντας το κοινό σε μία νοσταλγική εποχή. Σε χρόνια με διαφορετικές αξίες, ήθη, ρομαντισμό και μία γλυκιά αθωότητα.

“Υπάρχει και Φιλότιμο” στο θέατρο Προσκήνιο

Πλοκή

Ένας υπουργός που ζει στην πρωτεύουσα και δεν έχει ιδέα για το τι συμβαίνει στην εκλογική του περιφέρεια, περικυκλωμένος από μία αυλή, υποτίθεται, “δικών του” πολιτικά ανθρώπων, οι οποίοι τον εκμεταλλεύονται οικονομικά και με μία οικογένεια μέσα στη μεγαλομανία και την τρέλα, ξεκινάει ένα ταξίδι για να εγκαινιάσει ένα μεγάλο έργο για την εποχή. Ένα μαιευτήριο στην εν λόγω εκλογική του περιφέρεια.

Ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια του ταξιδίου του τον οδηγεί σε ένα μικρό χωριό. Εκεί δε γνωρίζει κανείς πως είναι ο υπουργός. Όλοι είναι αληθινοί και εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους. Ο υπουργός Ανδρέας Μαυρογιαλούρος μέσα από συζητήσεις με τους χωρικούς μαθαίνει για το τι πραγματικά γίνεται πίσω από την πλάτη του στο υπουργείο.

Κατόπιν τούτου και με πλήρη συναίσθηση του ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στην ουσία, ως υπεύθυνος άνθρωπος αποφασίζει να παραιτηθεί με στόχο να βάλει σε τάξη τουλάχιστον την οικογένεια του.

Λίγα λόγια για την ιστορία του έργου

Το θεατρικό έργο είχε γραφτεί το 1950 στο τέλος του Εμφυλίου από τους Αλέκο Σακελλάριο και Χρήστο Γιαννακόπουλο και έκανε πρεμιέρα από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Χατζημάρκο και τον τίτλο “Ανώμαλος Προσγείωσις”, τίτλος που χαρακτήριζε την απότομη μεταστροφή των αισθημάτων και των σκέψεων του βασικού ήρωα.

Στο ζοφερό πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής το έργο δεν γνώρισε επιτυχία. Δεκαπέντε όμως χρόνια αργότερα, ο Αλέκος Σακελλάριος έδωσε ξανά πνοή στο έργο του και με κάποιες διορθώσεις δόθηκε στον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Το έργο παίχτηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές, μία στο θέατρο Βέργη και μία στο θέατρο Άλφα.

Το έργο ήταν η επιτυχία που έδωσε την μεγάλη ώθηση στην καριέρα του αγαπημένου ηθοποιού. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας καθιερώθηκε ως πρωταγωνιστής και βασιλιάς της κωμωδίας στα 52 του χρόνια. Το “Υπάρχει και Φιλότιμο” όπως ήταν φυσικό μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη στις 6 Δεκεμβρίου του 1965, σχεδόν με τους ίδιους ηθοποιούς και με σκηνοθέτη τον Αλέκο Σακελλάριο.

Πληροφορίες παράστασης

Χώρος: Θέατρο Προσκήνιο, Στουρνάρη & Καπνοκοπτηρίου 8, Αθήνα, τηλ.: 210-8256838
Συγγραφέας: Αλέκος Σακελλάριος – Χρήστος Γιαννακόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Τάσος Κωστής, Χρήστος Γιάνναρης, Ντίνος Σπυρόπουλος, Νίκος Απέργης, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Θανάσης Ισιδώρου, Εύη Δαέλη, Ελένη Καραδάκη
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Μουσική επιμέλεια: Σιδερής Πρίντεζης
Τιμές Εισιτηρίων: 15€ – 20€
Διάρκεια Παράστασης: 100’
Μέχρι: 21 Απριλίου 2019
Παραστάσεις: Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00, Κυριακή 18:00, Τετάρτη 19:00

“Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες” στο θέατρο Βέμπο

Πλοκή
Δύο καλόκαρδοι, δειλοί και αθώοι επί της ουσίας άνθρωποι, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα λόγω μιας παλιάς βεντέτας.

Ο Στέλιος Κοντογιώργης και ο Θωμάς Μακρυκώστας βρίσκονται στην Αθήνα εξαιτίας μίας μακροχρόνιας βεντέτας που χωρίζει τις οικογένειες τους από πολύ παλιά, τόσο παλιά που κανείς δεν θυμάται πως ξεκίνησε.

Φοβάται ο ένας τον άλλον, χωρίς όμως να γνωρίζονται μεταξύ τους. Οι δε συγγενείς δεν σταματούν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, προκαλώντας τόσο τον φόβο όσο και την οργή τους κάποια στιγμή. Στην αρχή προσπαθούν να κρυφτούν αλλά φτάνει και η στιγμή της συνάντησης…!

Λίγα λόγια για την ιστορία του έργου

Το θεατρικό έργο των Α. Σακελλάριου & Χ. Γιαννακόπουλου πρωτοανέβηκε στο θέατρο Κοτοπούλη – Ρεξ από τον θίασο Ντίνου Ηλιόπουλου και Απόστολου Αυδή. Πρόκειται θα μπορούσε κάποιος να πει για μια ειρωνική ματιά του Αλέκου Σακελλάριου στο κάθε άλλο παρά ελαφρύ θέμα βέβαια της βεντέτας που ταλαιπωρούσε και ακόμα ταλαιπωρεί την ελληνική επαρχία.

Στον κινηματογράφο μεταφέρθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1960 με τον Κώστα Χατζηχρήστο ως πρώτο όνομα και τον Ντίνο Ηλιόπουλο που μέχρι εκείνη τη στιγμή εθεωρείτο αντιεμπορικός. Έπειτα από αυτή την κινηματογραφική μεταφορά όλα άλλαξαν για τον ίδιο.

Πληροφορίες παράστασης

Χώρος: Θέατρο Βέμπο, Καρόλου 18 Μεταξουργείο, τηλ: 2105221767
Συγγραφέας: Αλέκος Σακελλάριος – Χρήστος Γιαννακόπουλος
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου – Μιχάλης Ρέππας
Παίζουν: Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Κατερίνα Ζαρίφη, Βασίλης Κούκουρας, Σπύρος Μπιμπίλας, Πάνος Σταθακόπουλος, Σπύρος Κυριάκος, Αντιγόνη Νάκα, Αναστασία Ζάχου
Παραγωγή: Αφοί ΤΑΓΑΡΗ
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Έβελυν Σίουπη
Μουσική – Στίχοι: Αφροδίτη Μάνου
ARTWORK: Κάρολος Πορφύρης
Διάρκεια Παράστασης: 120΄
Παραστάσεις: Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00 μ.μ, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 18:00 & 21:00
Τιμές Εισιτηρίων: 15€, 17€, 20€, 23€

“Ξύπνα Βασίλη” στο Εθνικό Θέατρο (Νέα σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”)

Πλοκή

Στον μικρόκοσμο του εκδοτικού οίκου Φαρλάκου, δύο υπάλληλοι έρχονται συνεχώς σε σύγκρουση εξαιτίας των πολιτικών τους φρονημάτων. Ο χαμηλόμισθος Βασίλης που έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του για βελτίωση των οικονομικών του στη τύχη και συγκεκριμένα σε ένα λαχείο και ο προοδευτικός Μάνος.

Ο βαθιά συντηρητικός Βασίλης δείχνει υπερβολικό σεβασμό στην προϊσταμένη του, κα Φαρλάκου και ο αυτός είναι και ο λόγος που πυροδοτεί τις περισσότερες φορές τις συγκρούσεις με τον συνάδελφο του. Οι συνθήκες εργασίας, το ύφος των βιβλίων που εκδίδονται και ο ποιητής Φανφάρας είναι τα συνήθη θέματα της αντιπαράθεση τους.

Ο ποιητής Τιμολέων Φανφάρας συνεργάζεται με τον εκδοτικό οίκο χαίροντας της εκτίμησης της κας Φαρλάκου και του Βασίλη, όχι όμως και του Μάνου. Η στρατευμένη θα λέγαμε συντηρητική θεματολογία του εξοργίζει τον Μάνο, ο οποίος δε διστάζει να εκφράσει ανοιχτά τη γνώμη του για τον ποιητή στην εφημερίδα που αρθρογραφεί.

Μία απόλυση, ένας έρωτας και ένα λαχείο, μία σειρά από γεγονότα και μικρά παιχνίδια της τύχης έρχονται να δοκιμάσουν την ακεραιότητα του χαρακτήρα των ηρώων.

Η αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής θέσης ενός ατόμου φέρει αναγκαστικά αλλαγή και στα ιδεολογικά του πιστεύω; Ποιος από τους δύο θα αντέξει πραγματικά το πνεύμα και τα ήθη της νέας εποχής;

Λίγα λόγια για την ιστορία του έργου

Ο μεγάλος συγγραφέας του θεάτρου Δημήτρης Ψαθάς καταφέρνει να σατιρίσει με οξυδέρκεια την κατάσταση της τότε εποχής και να δημιουργήσει ένα έργο ανέπαφο στον χρόνο με εύστοχους κοινωνικοπολιτικούς σχολιασμούς.

Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τον Ντίνο Ηλιόπουλο στον ρόλο του Βασίλη ενώ στην κινηματογραφική του μεταφορά στις 13 Απριλίου του 1969 με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κωνσταντίνου.

Στην τωρινή μεταφορά στο θεατρικό σανίδι του Εθνικού, ο ταλαντούχος σκηνοθέτης της παράστασης Άρης Μπινιάρης μεταφέρει το κοινό στη δεκαετία του 1960 και δημιουργεί μία από τις παραστάσεις της σεζόν που πράγματι ξεχωρίζουν.

Πληροφορίες παράστασης

Χώρος: Εθνικό Θέατρο (Νέα σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”), Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, Κέντρο, Τηλ.: 2105288170
Συγγραφέας: Δημήτρης Ψαθάς
Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Σκηνικά- Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δώρα Ξαγοράρη
Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, Ηρώ Μπέζου, Άρης Μπινιάρης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής, Λυδία Τζανουδάκη, Έλενα Τοπαλίδου, Αινείας Τσαμάτης
Μουσικοί επί σκηνής: Φώτης Σιώτας, Δημήτριος Τσεκούρας
Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας
Διάρκεια Παράστασης: 100’
Μέχρι: 3 Φεβρουαρίου 2019
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Κυριακή στις 18:00
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 5€ – 18€