Η πολιτική σατιρική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, «Ζητείται Ψεύτης», ανεβαίνει στην σκηνή του θεάτρου Παλλάς από τις 15 Μαρτίου με τον Αλέξη Γεωργούλη να πρωταγωνιστεί και να φλερτάρει με το ψέμα.

 

Πόσα χρόνια έχουν περάσει από όταν ο θεατρικός συγγραφέας έγραψε το έργο “Ζητείται Ψεύτης” και πόσα έχουν αλλάξει στον χώρο της πολιτικής;

 

Το 1953 ο Δημήτρης Ψαθάς εμπνέεται τους ήρωες του έργου “Ζητείται Ψεύτης” έχοντας όπως αποδείχθηκε με το πέρασμα του χρόνου, μία από τις δημιουργικότερες συγγραφικές στιγμές του.

Το έργο έχει μεταφραστεί και μεταφερθεί επί σκηνής σε μία πληθώρα χωρών ανά τον κόσμο ενώ έχει μεταφερθεί κινηματογραφικά δύο φορές. Το 1961 με τον αείμνηστο Ντίνο Ηλιόπουλο στον ρόλο του “Ψευτοθόδωρου” και το 2010 σε διασκευή του Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Ο “Ψευτοθόδωρος” Ντίνος Ηλιόπουλος και ο βουλευτής Φερέκης , σκηνή από την κινηματογραφική μεταφορά του έργου το 1961.

65 χρόνια μετά την γραφή του, το “Ζητείται Ψεύτης”, αποκαλύπτει για ακόμη μία φορά την επικαιρότητα του. Στο έργο περιγράφεται με έξυπνο τρόπο το είδος πελατειακών σχέσεων που αναπτύσσεται μεταξύ πολιτικών και μελλοντικών ψηφοφόρων…

Σε έναν τόπο με κρίσιμες πολιτικές στιγμές το “Ζητείται Ψεύτης” βρίσκει πρόσφορο έδαφος για έντονη σάτιρα και γέλιο και όχι μόνο αφού εγείρει προβληματισμούς.

 

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Αλέξης Γεωργούλης υποδυόμενος τον Θόδωρο Πάρλα, ο Γιώργος Παρτσαλάκης στον ρόλο του βουλευτή και η Ναταλία Δραγούμη ως σύζυγος του βουλευτή.

Υπόθεση

Ένας βουλευτής, που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των βουλευτών, με κυριότερο τις ψεύτικες υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους, χρειάζεται έναν καινούριο ιδιαίτερο γραμματέα που θα έχει τα απαραίτητα προσόντα για αυτή τη θέση, δηλαδή να καλύπτει με δεξιοτεχνία τα ψέματα.

Ο εν λόγω βουλευτής, ο βουλευτής Φερέκης ανακαλύπτει στο πρόσωπο του Θόδωρου Πάρλα, που οι φίλοι του αποκαλούν “Ψευτοθόδωρο” τον ιδανικό γραμματέα.
Τον πρώτο καιρό πράγματι ο “Ψευτοθόδωρος” ανταπεξέρχεται στα καθήκοντα του με άψογο τρόπο καλύπτοντας τον βουλευτή όχι μόνο στα επαγγελματικά θέματα αλλά και στα «προσωπικά» ζητήματα.

Από ένα σημείο όμως και μετά τα ψέματα δημιουργούν μπερδέματα και η σύζυγος του βουλευτή αποφασίζει να αντιδράσει σε όλο αυτόν τον κυκεώνα ψεμάτων στήνοντας ένα κόλπο με το οποίο πιστεύει πως θα ξεμπροστιάσει τον “Ψευτοθόδωρο”.

Πληροφορίες παράστασης

Χώρος: Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα 105 64
Έναρξη: Παρασκευή 15 Μαρτίου
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγγάρη
Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Μουσική: Γιώργος Ζαχαρίου
Μουσική Επιμέλεια: Άκης Δείξιμος
Χορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Ναταλία Δραγούμη, Αργύρης Αγγέλου, Αποστολία Ζώη και ο Αλέξης Γεωργούλης στον του Ψεύτη
Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr