Αυτό τον χειμώνα η σκηνή του θεάτρου Πόρτα ετοιμάζεται να υποδεχτεί επτά σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς στο διάσημο έργο “TOP GIRLS” της σπουδαίας συγγραφέως Caryl Churchill.

Σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου οι εξαιρετικές ηθοποιοί Μαρία Καβογιάννη, Βίκυ Βολιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σίσσυ Τουμάση και Ειρήνη Μακρή έρχονται όλο δύναμη και φλερτάρουν με την επιτυχία από τον Νοέμβριο σε ένα πρωτότυπο ως προς τη δομή του θεατρικό έργο.

Το “TOP GIRLS” έκανε πρεμιέρα στη Μεγάλη Βρετανία το 1982 από το Royal Court Theatre ενώ στην Ελλάδα παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1983 από το Εθνικό Θέατρο.

Η συγγραφέας του έργου είχε δηλώσει πως η έμπνευση του “TOP GIRLS” δόθηκε από τις συνομιλίες που η ίδια είχε με φεμινίστριες της Αμερικής. Η Caryl Churchill σχολιάζει τη διαφορά μεταξύ του φεμινισμού της Αμερικής και του βρετανικού φεμινισμού. Ο εορτασμός της απόκτησης δύναμης και πλούτου από τη γυναίκα σε ατομικό επίπεδο στην Αμερική έρχεται σε αντίθεση με συλλογική προσπάθεια του βρετανικού φεμινισμού που εστιάζει στο κέρδος της ομάδας.

To “TOP GIRLS” αν και ανήκει στη δεκαετία του 1980 καταφέρνει να παραμένει επίκαιρο. Με εξαιρετικά λεπτό χειρισμό στο χιούμορ του, το επιτυχημένο θεατρικό έργο δεν είναι μία παράσταση για τον φεμινισμό αλλά για τη γυναίκα.

Το θεατρικό έργο βάζει τους θεατές να διερωτηθούν κατά πόσο μπορεί να συνδυαστεί με αρμονία μία επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα με μία ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Μπορούν να συνυπάρξουν ή η μία επιτυχία αναιρεί την άλλη;

Υπόθεση

Κεντρική ηρωίδα του TOP GIRLS είναι η Marlene, μια φιλόδοξη γυναίκα καριέρας, υπεύθυνη ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας για γυναίκες, μια “σιδηρά κυρία” που ανέρχεται θυσιάζοντας συνεργάτες, καθώς και τη δική της ευαίσθητη, ανθρώπινη πλευρά στον βωμό της επιτυχίας. Παρόλο που το έργο είναι γραμμένο σε ρεαλιστικό κώδικα, ξεκινά με μια διάσημη ονειρική πρώτη σκηνή, όπου ιστορικοί και διάσημοι μυθοπλαστικοί γυναικείοι χαρακτήρες καταθέτουν με ευφάνταστο τρόπο τις ιστορικά διαφορετικές πτυχές του ζητήματος της κοινωνικής θέσης των γυναικών. Στη συνέχεια, η δράση μεταφέρεται στον χρόνο συγγραφής του έργου, όπου με μια σειρά από συναρπαστικές συγκρούσεις ανάμεσα σε σύγχρονες γυναίκες και σημαντικές ανατροπές, η συγγραφέας αναπτύσσει τις θέσεις και τους προβληματισμούς της με θεατρικά ευφρόσυνο τρόπο και υπέροχους σκηνικούς χαρακτήρες, δημιουργώντας ένα θέαμα με παλμό.

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Γραφιστική επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης – Χρυσούλα Κοροβέση [mavra gidia]
Διεύθυνση παραγωγής: Ανζελίκα Καψαμπέλη – Ελεάννα Γεωργίου

Μια παραγωγή της Stefi Productions – Γιάννης Μ. Κώστας σε συμπαραγωγή με το θέατρο ΠΟΡΤΑ.

Παίζουν: Μαρία Καβογιάννη, Βίκυ Βολιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σίσσυ Τουμάση, Ειρήνη Μακρή

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη: 20:00
Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 19:00

Που: Θέατρο ΠΟΡΤΑ
Διεύθυνση: Μεσογείων 59 115 26, Αθήνα
Τηλ.: 210 77 11 333

Προπώληση εισιτηρίων εδώ: http://bit.ly/32QG2xd