Αν και στην καρδιά του καλοκαιριού τα καλά θεατρικά νέα για τις παραστάσεις της ερχόμενης χειμερινής σεζόν δημιουργούν μία ανυπομονησία για την έναρξη της με την παράσταση “Μαρίκα” να είναι ένα από τα έργα που ξεχωρίζουν.

Την ερχόμενη χειμερινή σεζόν ο Πέτρος Ζούλιας και η Νένα Μεντή ζωντανεύουν επί σκηνής τη ζωή της μεγάλης κυρίας του θεάτρου Μαρίκας Κοτοπούλη.

Η Νένα Μεντή και ο Πέτρος Ζούλιας μετά τα επιτυχημένα έργα “Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου” και “Γυναίκες του Παπαδιαμάντη” συνεργάζονται ξανά για να ταξιδέψουν το κοινό στον πολυδιάσταστο και αντιφατικό κόσμο της Μαρίκας Κοτοπούλη στην σκηνή του θεάτρου Χώρα με ένα θίασο δέκα ταλαντούχων ηθοποιών.

Το θέατρο Χώρα στην επίσημη σελίδα του στο facebook ευχαρίστησε το Θεατρικό Μουσείο για την ευγενική παραχώρηση του κουστουμιού της Μαρίκας Κοτοπούλη, σχεδιασμένο από τον Γιώργο Ανεμογιάννη.

Η “Μαρίκα” είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από τη μυθιστορηματική ζωή και το έργο της Μαρίκας Κοτοπούλη, μιας αμφιλεγόμενης γυναίκας, που κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα της στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Η Μαρίκα Κοτοπούλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1887 και ήταν κόρη των ηθοποιών Ελένης και Δημητρίου Κοτοπούλη. Τα πρώτα της βήματα στον χώρο τα έκανε στο πλευρό των γονιών της με τον πρώτο της ρόλο σε ηλικία μόλις πέντε ετών.

Η μεγάλη ηθοποιός αφιέρωσε την ζωή της στο θέατρο και υπό τη διδασκαλία, την προστασία και την προσωπική καθοδήγηση της μπόρεσε να αναδυθεί μια σπουδαία γενιά Ελλήνων ηθοποιών του 20ού αιώνα.

Το κείμενο του Πέτρου Ζούλια δημιουργήθηκε μετά από βαθιά έρευνα σε κείμενα, βιβλία, συνεντεύξεις και διηγήσεις γύρω από περιστατικά της επεισοδιακής ζωής της. Άλλοτε αστεία κι άλλοτε δραματικά, τα γεγονότα δημιουργούν μια σκηνική αφήγηση που ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος…

Η παράσταση ξεκινά από αυτά που πράγματι συνέβησαν για να φύγει με τα φτερά της μυθοπλασίας σε μια σκηνική αναδημιουργία του πλούσιου υλικού της βιογραφίας της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Η έναρξη της παράστασης τοποθετείται χρονικά το 1937 την εποχή που εγκαινιάζει το σημερινό θέατρο Ρεξ. Ύστερα μεταφέρεται στο 1941 με την ίδρυση της θεατρικής της σχολής στα ταραγμένα χρόνια της Κατοχής όπου και το κοινό γνωρίζει την τρομερή προσωπικότητα της “δασκάλας”. Η παράσταση προχώρα παρακολουθώντας την αργή αλλά σταθερή πορεία της, προς το τέλος του έργου της, το 1954, τότε που φεύγει πια κι από τη ζωή.

Πληροφορίες παράστασης

Κείμενο-σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά-κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Μουσική: Παναγιώτης Αυγερινός
Φώτα: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου

Πρωταγωνιστούν: Νένα Μεντή, Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Σαμόλης, Δεπάστας Γιώργος, Πατέλης Μάκης, Μαντζουράνη Χριστιάννα, Τουντασάκη Μαριάννα, Λόξας Γιώργος, Σίντος Γιάννης, Τόνια Μαράκη

Έναρξη: 13 Δεκεμβρίου 2019