“Ο κατά φαντασίαν ασθενής” ένα από τα πιο έξυπνα θεατρικά έργα του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου, ανεβαίνει στην σκηνή από τον Πέτρο Φιλιππίδη και παρουσιάζεται σε καλοκαιρινή περιοδεία.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης σκηνοθετεί το δημοφιλές έργο του Μολιέρου και ενσαρκώνει τον Αργκάν, έναν φιλάργυρο, υποχόνδριο και αρρωστοφοβικό ηλικιωμένο.

Ο ηθοποιός εκτός από την σκηνοθεσία υπογράφει και τη μετάφραση μαζί με τον Δημήτρη Φιλιππίδη. Κρατώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο και έχοντας έναν εξαιρετικό θίασο στο πλευρό του, ο Πέτρος Φιλιππίδης θα περιοδεύσει σε μεγάλα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί την Τετάρτη 3 Ιουλίου στο Κατράκειο Θέατρο.

Ο Μολιέρος, ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας της δυτική λογοτεχνίας, με την κωμωδία του “Ο κατά φαντασίαν ασθενής” γοητεύει αιώνες το κοινό καθώς αγγίζει την ανθρώπινη ψυχή προσπαθώντας να ξορκίσει μέσα από το γέλιο φόβους και αμφιβολίες.

Μέσα από τη αυτή την κωμωδία ο Μολιέρος που με το στυλ και το χιούμορ του, έκανε το θέατρο “καθρέφτη της κοινωνίας”, ασκεί με οξυδέρκεια κριτική στην κοινωνία και στα ήθη, στην ιατρική σοβαροφάνεια και στην απληστία, ενώ παράλληλα παρατηρεί την αιώνια διαμάχη των δύο φύλων για την “πρωτοκαθεδρία” μέσα στο σπίτι. Τέλος, κριτικάρει έντονα την τσαρλατάνικη ιατρική της εποχής του.

Αξίζει να σημειωθεί πως “Ο κατά φαντασίαν ασθενής” είναι και το τελευταίο έργο του κορυφαίου Γάλλου δραματουργού. Το έργο αποτελείται από τρεις πράξεις και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Palais-Royal στις 10 Φεβρουαρίου του 1673.

Κατά τραγική ειρωνεία της τύχης, ο Μολιέρος ο οποίος ερμήνευσε ο ίδιος τον ρόλο του Αργκάν ,στην τέταρτη παράσταση του έργου, στις 17 Φεβρουαρίου 1673, κατέρρευσε με το κλείσιμο της αυλαίας και πέθανε μετά από λίγες ώρες στο σπίτι του.

Υπόθεση

Ο Αργκάν είναι ένας υποχόνδριος, φιλάργυρος και αρρωστοφοβικός ηλικιωμένος, εξαρτημένος από τους γιατρούς και τα φάρμακα. Αισθάνεται συνεχώς ασθενής, αν και στην πραγματικότητα χαίρει άκρας υγείας!

Αυτή η εμμονή του τον καθιστά εύκολο θύμα και οι γύρω του τον εκμεταλλεύονται. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να θέλει να παντρέψει την κόρη του, Ανζελίκ, με γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα.

Ο αδελφός του, όμως, σε συνεργασία με την υπηρέτρια του Αργκάν θα προσπαθήσουν να τον θεραπεύσουν από τις φαντασιοπληξίες του και ταυτόχρονα να τον οδηγήσουν να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπά και του είναι πιστός.

Πληροφορίες παράστασης

Μετάφραση-Απόδοση: Πέτρος Φιλιππίδης, Δημήτρης Φιλιππίδης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Χορογραφίες-Κινησιολογία: Ελπίδα Νίνου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
Βοηθός χορογράφος: Δημόκριτος Σηφάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χάρης Χιώτης
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Αφοί Τάγαρη

Παίζουν οι: Πέτρος Φιλιππίδης (Αργκάν), Μυρτώ Αλικάκη (Μπελίν), Τάκης Παπαματθαίου (Μπεράλντ), Τάσος Γιαννόπουλος (κος Ντιαφουαρύς), Αντίνοος Αλμπάνης (Τομά Ντιαφουαρύς), Λαέρτης Μαλκότσης (Μπονφουά), Ιωάννα Ασημακοπούλου (Τουανέτ), Νεφέλη Κουρή (Ανζελίκ), Ρένος Ρώτας (Κλεάντ), Θάλεια Σταματέλου (Λουιζόν), Χάρης Χιώτης (κος Πυργκόν), Βαγγέλης Κυπαρίσσης (κος Φλεράν).

Πρόγραμμα της περιοδείας & προπώληση εισιτηρίων εδώ: http://bit.ly/2IEL5ri