Η επίκαιρη κωμωδία του Δημήτρη Κεχαΐδη, “Το Τάβλι”, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη ανεβαίνει αυτό το καλοκαίρι από το Υπαίθριο Θέατρο Κοζάνης. Ένα διαχρονικό έργο σε καλοκαιρινή περιοδεία από το Δη.Πε.Θέατρο Κοζάνης με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το κρυφό όνειρο του νεοέλληνα “να πιάσει την καλή” αποδίδεται με γλαφυρό τρόπο στην κωμωδία χαρακτήρων που ανέβηκε πρώτη φορά στην σκηνή του θεάτρου Τέχνης και σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν.

Το “Τάβλι”, είναι έργο προφητικό και γι’ αυτό πάντα επίκαιρο που πρωτοανέβηκε τον Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και τον Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια. Από τότε, ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στη νεοελληνική νοοτροπία.

Υπόθεση

Ο Φώντας (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) και ο Κόλιας (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) δυο φίλοι και κουνιάδοι, κάθονται ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα μετά από ένα μεσημεριανό ύπνο, την ώρα του ιερού απογευματινού καφέ στη βεράντα τους και συζητούν πως θα πιάσουν την καλή και θα γλυτώσουν από τη φτώχεια τους.

Το σχέδιο “όπως πάντα” καλά οργανωμένο και σίγουρο, παρουσιάζει όλο το νεοελληνικό όνειρο που πλάθεται από ευτελή υλικά. Οι δυο ήρωες, ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας και ο Κόλιας πρώην αντιστασιακός και νυν λαχειοπώλης, ονειρεύονται να στήσουν μαζί μια κομπίνα, με στόχο τα μεγάλα κέρδη και την είσοδο στην υψηλή κοινωνία.

Δύο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί, οικείοι, αναγνωρίσιμοι, τραγικοί και κωμικοί συνάμα, συνοψίζουν την ουσία της νεοελληνικής φιλοσοφίας.

Πληροφορίες παράστασης

Κείμενο: Δημήτρης Κεχαΐδης
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Εισιτήρια: 12€ κανονικό και 10€ μειωμένο (μαθητικό, φοιτητικό, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑμεΕΑ)
Προπώληση εισιτηρίων: Στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας Wind, στα Seven spots, στο viva.gr & στο 11876
Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6986489049