Το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό της Eurovision κατάφεραν να πάρουν η Ελλάδα και η Κύπρος μετά τη συμμετοχή τους στον πρώτο ημιτελικό που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαΐου.

Η εκπρόσωπος της Ελλάδας Κατερίνα Ντούσκα και η Τάμτα που εκπροσωπεί την κυπριακή συμμετοχή, έδωσαν ραντεβού με το κοινό το Σάββατο 18 Μαΐου για τον τελικό του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Ο τελικός πρόκειται να διεξαχθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Τελ Αβίβ ενώ εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου προκρίθηκαν επίσης η Λευκορωσία, η Σερβία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Αυστραλία, η Ισλανδία, ο Άγιος Μαρίνος και η Σλοβενία.

Το τραγούδι της ελληνικής συμμετοχής λέγεται “Better Love” και έχει γραφτεί από την τραγουδίστρια εκπρόσωπο της Ελλάδας Κατερίνα Ντούσκα σε συνεργασία με τον Έλληνα τραγουδοποιό Leon of Athens και τον τραγουδοποιό σκωτσέζικης καταγωγής David Sneddon.

Η Τάμτα συμμετείχε για την Κύπρο με το τραγούδι “Replay” που έγραψε ο συνθέτης Άλεξ Παπακωνσταντίνου, γνωστός ως Alex P.

Η βραδιά του πρώτου ημιτελικού ξεκίνησε με την περσινή νικήτρια του διαγωνισμού. Η Netta βγήκε στην σκηνή μέσα από μία ηλεκτρονική γάτα θυμίζοντας ηρωίδα των ιαπωνικών κόμικς Manga.

Με την ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους στη σκηνή της Eurovision ανέβηκε η Dana International, που ήταν η νικήτρια του διαγωνισμού για το Ισραήλ το 1998 με το τραγούδι “Diva”.

Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παρουσιάστηκαν τα τραγούδια της Ισπανίας και της Γαλλίας, που ανήκουν στην ομάδα των “Big Five”, δηλαδή τις ιδρύτριες χώρες του διαγωνισμού καθώς και του Ισραήλ που κέρδισε τον περσινό διαγωνισμό.

Την Πέμπτη 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος ημιτελικός στον οποίο θα διαγωνιστούν οι: Αρμενία, Ιρλανδία, Μολδαβία, Ελβετία, Λετονία, Ρουμανία, Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Κροατία, Μάλτα, Λιθουανία, Ρωσία, Αλβανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Αζερμπαϊτζάν.

Τα τραγούδια των “Big Five” (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) καθώς του Ισραήλ ως διοργανώτριας χώρας δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον Τελικό της Eurovision.

Στον Τελικό της 18ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους δύο ημιτελικούς, οι “Big Five” και το Ισραήλ.

Στο σχολιασμό και την παρουσίαση των δύο ημιτελικών και του τελικού είναι η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Στη ραδιοφωνική μετάδοση για το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, ο Δημήτρης Μεϊδάνης.