Ο μεγάλος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων “Ζαμπέτας κατά Ξαρχάκο”, συνεχίζει τον δεύτερο κύκλο παραστάσεων στο Gazarte αφιερωμένο στον Μάρκο Βαμβακάρη.

Από το Σάββατο 2 Μαρτίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή το Gazarte υποδέχεται το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στην χαρακτηριστικότερη φυσιογνωμία του ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού, τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος δεν διστάζει να προσεγγίσει τον μεγάλο δημιουργό με τολμηρό τρόπο.

Με μία εννεαμελή ορχήστρα εξαίρετων μουσικών υπό τη διεύθυνση του, τραγούδια ιστορικής σημασίας θα ακουστούν όπως δεν έχουν ακουστεί ξανά μέσα από τη μουσική του γραφή.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο μεγάλος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος μιλά για το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη με σεβασμό και ευλάβεια είναι όμως η φορά που ξεπερνά τα δεδομένα αποκαλύπτοντας έναν νέο ορίζοντα.

Λίγα λόγια για τον Μάρκο Βαμβακάρη…

Γεννημένος στο νησί της Σύρου το 1905 ο Μάρκος Βαμβακάρης είναι ο “Πατριάρχης” του ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού, η χαρακτηριστικότερη φυσιογνωμία του. Υπήρξε μελοποιός, στιχουρχός, τραγουδιστής των συνθέσεων του και δεξιοτέχνης μπουζουξής.

Έμαθε μόνος του μπουζούκι, ακούγοντας στις αρχές του 1925 τον Μικρασιάτη μπουζουξή μπαρμπά – Νίκο Αϊβαλιώτη. Άρχισε να συνθέτει από το τέλος του 1931. Πρώτο ολοκληρωμένο τραγούδι του θεωρείται το ζεϊμπέκικο “Εφουμέρναμ’ ένα βράδυ”.

Το 1934-35 ίδρυσε στην Ανάσταση του Πειραιά την πρώτη λαϊκή “ορχήστρα”, την περίφημη “Πειραιώτικη κομπανία” ή “Η Τετράς Η Ξακουστή Του Πειραιώς”, με τους Ανέστη Δέλια (ή Αρτέμη), Γιώργο Αμπάτη (ή Μπάτη) και Ευστράτιο Παγιουμτζή (ή Στράτο).

Άρχισε να δισκογραφεί το 1933-34 και ως πρώτος δίσκος του θεωρείται το “Καραντουζένι” της “Παρλοφόν”. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τότε ο Μάρκος Βαμβακάρης δεν ήθελε να τραγουδήσει ο ίδιος στον δίσκο και ζήτησε επίμονα να του φέρουν τραγουδιστή, γιατί ήξερε πως δεν έχει ωραία φωνή. Όμως ο άνθρωποι της εταιρίας επέμεναν για οικονομικούς λόγους να τραγουδήσει αυτός τα τραγούδια του κι έτσι έκτοτε ως κατάλληλη φωνή για το ρεμπέτικο καθιερώθηκε η βαθιά, τραχιά, κακόηχη φωνή του Βαμβακάρη.

Από τότε μέχρι και σήμερα όλοι οι άλλοι τραγουδιστές του είδους άνδρες και γυναίκες προσπαθούσαν και προσπαθούν να μιμηθούν αυτή τη φωνή.

Η λεγόμενη “δεύτερη καριέρα” του δημιουργού (που έθελξε ένα ακροατήριο φοιτητών και διανοούμενων) άρχισε το 1960, με πρωτοβουλία του Βασίλη Τσιτσάνη και τραγούδια του ερμηνεύθηκαν από δημοφιλείς λαϊκούς ερμηνευτές όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Τα τραγούδια του σε δίσκους ξεπερνούν τα 500 και ως το 1955 συνέχισε να τα ερμηνεύει ο ίδιος. Τα γνωστότερα: “Φραγκοσυριανή”, “Μινόρε της αυγής”, “Μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια”, “Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά”, “Ντερμπεντέρισσα” κ.λ.π

Τα τραγούδια του μεγάλου δημιουργού Μάρκου Βαμβακάρη θα αντηχήσουν στην κεντρική σκηνή του Gazarte μέσα από τις φωνές της αφοπλιστικής Δήμητρας Γαλάνη και του Μιχάλη Μυτακίδη (a.k.a. B.D. Foxmoor των Active Member). Στην παράσταση συμμετέχει και ο γιος του Μάρκου, Στέλιος Βαμβακάρης.

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα πέρα από κάθε μουσικό στερεότυπο στο ρεμπέτικο ελληνικό τραγούδι και στον θεμελιωτή του, Μάρκο Βαμβακάρη.

Μαζί τους στην σκηνή του Gazarte οι μουσικοί:

Πιάνο: Νεοκλής Nεοφυτίδης
Ακορντεόν: Βασίλης Δρογκάρης
Κλασική Κιθάρα, Νυκτά Έγχορδα: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
Κιθάρα: Γιώργος Λιμάκης
1ο Μπουζούκι, Μπαγλαμάς, Τζουράς: Ηρακλής Ζάκκας
Μπουζούκι, Μπαγλαμάς, Τζουράς: Δημήτρης Ρέππας
Μπουζούκι, Μπαγλαμάς: Μιχάλης Δήμας
Κοντραμπάσο: Αντώνης Τζίκας

Επιμέλεια ήχου: Χάρης Κρεμμύδας, Στέφανος Χατζόπουλος
Φωτισμοί: Δημήτρης Λάιος

Πληροφορίες εκδήλωσης

Πότε: Κάθε Σάββατο και Κυριακή
Τοποθεσία: Gazarte, Βουτάδων 34, Γκάζι
Έναρξη: Σάββατο 2 Μαρτίου
Τιμές εισιτήριων: Προπώληση από 12€ –45 €, ταμείο από 16€ – 48€
Πληροφορίες / Κρατήσεις: gazarte.gr