Ο Μεξικανός σκηνοθέτης Alejandro Iñárritu, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 72ου Φεστιβάλ των Καννών, εξήρε την “κοινή εμπειρία” των σινεφίλ που παρακολουθούν ταινίες στις αίθουσες, όπως στο γαλλικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, σε συνέντευξη Τύπου στις Κάννες σε μια συνάντηση με τον Τύπο από όλο τον κόσμο, λίγο πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ.

Ο Alejandro Iñárritu είναι ο πρώτος Μεξικανός που διατελεί πρόεδρος του Φεστιβάλ.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης ταινιών όπως “Birdman, η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας” και “Η Επιστροφή”, έδωσε μια παθιασμένη ομιλία για τη σημασία της εμπειρίας μέσα σε μια κινηματογραφική αίθουσα.

“Πιστεύω ακράδαντα ότι παρακολουθώ δεν σημαίνει βλέπω μια ταινία. Ο κινηματογράφος γεννήθηκε για να προσφέρει ένα κοινό βίωμα”, δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Ο Alejandro Iñárritu πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως κολοσσοί του Διαδικτύου, όπως το Netflix, θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν πλήρως την εμπειρία για έναν θεατή μέσα στην αίθουσα.

“Δεν έχω τίποτε κατά της συνήθειας να παρακολουθώ στο κινητό τηλέφωνο, στο iPad ή στον υπολογιστή. Αλλά ξέρω ότι το να παρακολουθείς μια ταινία εκεί δεν είναι το ίδιο… Το Netflix κάνει σπουδαία δουλειά. Είναι σπουδαίο που υπάρχει στην τηλεόραση. Αλλά γιατί να μην δοθεί στον κόσμο η επιλογή να ζήσει την εμπειρία του κινηματογράφου;”.
~Alejandro Iñárritu