Στη μνήμη των περισσότερων το “Χτυποκάρδια στο θρανίο” είναι μία γλυκιά ταινία με την αγαπημένη Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ όμως στην πραγματικότητα η απόλυτη θεατρική επιτυχία του έργου οδήγησε στην κινηματογραφική του μεταφορά.

Μόνο όταν χάσεις κάτι μπορείς να καταλάβεις πόσο το αγαπάς. Στην αγαπημένο και κλασικό έργο “Χτυποκάρδια στο θρανίο” η Αλίκη Βουγιουκλάκη υποδύεται μία γλυκιά νεαρή μαθήτρια όπου ο έρωτας της χτυπά την πόρτα με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει απότομα το σχολείο…

Τη χειμερινή σεζόν που πέρασε το έργο ζωντάνεψε ξανά στην σκηνή του θεάτρου με την Κατερίνα Γερονικολού στον ρόλο της “Λίζας Πετροβασίλη”.

Το πρώτο κουδούνι της νέας και τελευταίας σχολικής χρονιάς για τη “Λίζα Πετροβασίλη” είναι έτοιμο να ηχήσει όταν η ίδια συνειδητοποιεί πως θέλει να φορέσει ξανά τη σχολική της ποδιά. Τελικά τι είναι σημαντικότερο; Το απουσιολόγιο του σχολείου ή το απουσιολόγιο της ζωής;

Το θεατρικό έργο “Χτυποκάρδια στο θρανίο” παρουσιάστηκε στην Αλίκη Βουγιουκλάκη ως “σανίδα σωτηρίας” έπειτα από την αποτυχία που παρουσίαζε η παράσταση “Καίσαρ και Κλεοπάτρα” του Μπερναρντ Σω.

Η παράσταση που είχε δημιουργηθεί ήταν άψογη. Ήταν η πρώτη δουλειά της Αλίκης Βουγιουκλάκη ως θιασάρχης και το τέλειο ήταν απλά η μόνη της σκέψη. Πράγματι επρόκειτο για μία μεγαλειώδη παραγωγή με τέλειους συντελεστές. Το μόνο πρόβλημα που υπήρχε ήταν ότι η Αλίκη ήταν μελαχρινή με αποτέλεσμα το κοινό να μη μπορεί να διακρίνει το αγαπημένο του ξανθό κορίτσι.

Η “μελαχρινή” Αλίκη για τις ανάγκες της παράστασης “Καίσαρ και Κλεοπάτρα”.

Το θεατρικό έργο “Χτυποκάρδια στο θρανίο” έκανε την πρεμιέρα του στις 8 Δεκεμβρίου του 1962 με συμπρωταγωνιστή στο θέατρο όχι τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ αλλά τον ηθοποιό Γιώργο Πάντζα. Αξίζει να αναφερθεί πως η περίφημη και ξεχωριστή σκηνή του Γιώργου Κωνσταντίνου με το προφιτερόλ ήταν αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού!

Το έργο αποτελεί διασκευή μίας ουγγαρέζικης κωμωδίας των Μπέκερν και Άρνολντ που έφερε τον τίτλο “Αδικαιολόγητη Απουσία”.

Η κινηματογραφική μεταφορά του έργου θα μπορούσε εύκολα κάποιος να υποθέσει πως είναι ακόμη μία μεγάλη παραγωγή της Φίνος Φιλμ. Η αλήθεια όμως είναι πως πρόκειται για παραγωγή της εταιρίας “Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης”.

Για δύο χρόνια η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ δεν είχαν συνεργαστεί καθόλου. Η ταινία “Χτυποκάρδια στο θρανίο” αποτελεί την κινηματογραφική τους επανασύνδεση έπειτα από πρωτοβουλία της μεγάλης ηθοποιού.

Τα κινηματογραφικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη καθώς η ταινία γυρίστηκε σε δύο εκδοχές ελληνική και τούρκικη με έναν Τούρκο ηθοποιό στον ρόλο του πρωταγωνιστή για την τούρκικη ταινία.

Τα τραγούδια του έργου “Χτυποκάρδια στο θρανίο” αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πλοκής…

Όταν είχε πρωτοπαιχτεί η παράσταση στο θέατρο το 1962 τους στίχους και τη μουσική υπέγραφε ο μεγάλος συνθέτης Μίμης Πλέσσας, μία συνεργασία που δεν συνεχίστηκε και στον κινηματογράφο. Στην μεταφορά του έργου στο πανί, την μουσική επιμέλεια αναλαμβάνει ο Μάνος Χατζιδάκις.

“Τα τουίστ της μπλε ποδιάς” του Μίμη Πλέσσα γίνονται στην κινηματογραφική οθόνη “Χόρευε τουίστ” από τον Μάνο…

Αξίζει να σημειωθεί πως η μουσική στο περίφημο “Τουίστ” ακολουθεί το ρεύμα της τότε εποχής. Την εποχή της νιότης και της επανάστασης, την εποχή του Rock ‘n’ Roll…

Οι μαθήτριες χορεύουν τα τουίστ στο ρυθμό αυτής της μουσικής με το τραγούδι να θυμίζει αρκετά το ξεσηκωτικό “Rock Around The Clock” του Bill Haley ιδιαίτερα γνωστό από την αμερικάνικη ταινία του 1955, “Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα”.