Η έκθεση CINEMA PORTRAITS, The art of giga movie poster στην γκαλερί «The Blender Gallery» συνεχίζεται έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα σε όσους αγαπούν πραγματικά τον παλιό καλό κινηματογράφο να μεταφερθούν σε εκείνη την εποχή με τα κινηματογραφικά πορτρέτα του Γεράσιμου Τουλιάτου.

Αυθεντικές γιγαντοαφίσες από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας του καλλιτέχνη εκτίθενται στην γκαλερί «The Blender Gallery» δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα μαγική και νοσταλγική ιδίως για τη μεγαλύτερη γενιά που κοντοστεκόταν έξω από τον κινηματογράφο χαζεύοντας την ταινία της γιγαντοαφίσας ή που γεμάτοι αγωνία έδιναν το πρώτο τους ραντεβού…

Ο όρος γιγαντοαφίσα δόθηκε πρώτη φορά από τον Φραντζή Φραντζεσκάκη από την γκαλερί «Ζυγός» ενώ παλαιότερα η τέχνη της γιγαντοαφίσας αναφερόταν με τον όρο “Décor”. Η τέχνη της γιγαντοαφίσας είναι ένα είδος εφήμερης ζωγραφικής καθώς είχε τη διάρκεια μιας μόλις εβδομάδας. Τα βράδια της Κυριακής η εκάστοτε γιγαντοαφίσα ξηλωνόταν για να μπει στη θέση η καινούρια που διαφήμιζε την προβολή της νέας ταινίας της εβδομάδας που ακολουθούσε.

Η συλλεκτική διάθεση από το κοινό για τις γιγαντοαφίσες οδήγησε στην αναγνώριση αυτού είδους ζωγραφικής ως αυτόνομη Εφηρμοσμένη Τέχνη με τον Γεράσιμο Τουλιάτο ως έναν από τους βασικούς εκφραστές της.

Ο ζωγράφος Γεράσιμος- Μεμάς Τουλιάτος (1919 – 2007) συνέβαλε με το έργο του στην «εφήμερη» αυτή τέχνη. Στο προσωπικό του αρχείο ανήκουν νοσταλγικές εικόνες προσώπων που κοσμούσαν με την παρουσία τους τις φωτισμένες εισόδους των κινηματογράφων. Απόδραση από το παρόν με την περιγραφή της εκάστοτε ιστορίας που διαδραματιζόταν στην ταινία.

Μία θυελλώδης ερωτική ιστορία ή μιας πολεμικής περιπέτεια; Γιγαντοαφίσες ταινιών που έμειναν διαχρονικές στο πέρασμα των χρόνων χάρη στις προσωπικές πινελιές του καλλιτέχνη Γεράσιμου Τουλιάτου.

Οι αγαπημένες ζωγραφικές γιγαντοαφίσες γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση από τη δεκαετία του 1950 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ήταν ένα σημαντικό μέσο διαφήμισης του έργου. Οι πρωταγωνιστές έγνεφαν στο κοινό από την είσοδο του κινηματογράφου και το καλούσαν στο δίχως λόγια κλεισμένο ραντεβού του Σαββατοκύριακου.

Η εικόνα των κινηματογράφων Κοτοπούλη, Έσπερος, Ρεξ, Αττικόν κ.α. ζωντανεύει ξανά στην σπουδαία αυτή έκθεση. Για όσους αγαπούν τον κινηματογράφο είναι ένα όμορφο ταξίδι σε μία άλλη εποχή γεμάτο συγκίνηση, νοσταλγία και ίσως ενθύμησης προσωπικών αναμνήσεων.

Πληροφορίες έκθεσης

Χώρος: The Blender Gallery, Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα
Ώρες λειτουργίας έκθεσης εκτός Κυριακής:
Δευτέρα & Τρίτη: 10:00 – 18:00
Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 10:00 – 20:00
Σάββατο: 12:00 – 16:00