Η πολιτική εμπνέει την πένα των σεναριογράφων και οι δημιουργοί δίνουν πνοή σε ευφάνταστους ήρωες που η ενασχόληση τους με τα κοινά σατιρίζει την πολιτική κατάσταση της εποχής.

Ακολουθούν πέντε κλασικές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου όπου με πυρήνα την πολιτική, ηθοποιοί και σεναριογράφοι σκορπούν το γέλιο μέχρι και σήμερα.

“Ζητείται Ψεύτης”, 1961

Το 1953 ο Δημήτρης Ψαθάς εμπνέεται τους ήρωες του “Ζητείται Ψεύτης” και όπως αποδείχθηκε με το πέρασμα του χρόνου ήταν μία από τις δημιουργικότερες συγγραφικές στιγμές του.

Η επιτυχία του θεατρικού έργου οδήγησε στην μεταφορά του στον κινηματογράφο το 1961 με τον Ντίνο Ηλιόπουλο να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στο ρόλο του Θεόδωρου Πάρλα, γραμματέα του βουλευτή Θεόφιλου Φερέκη.

Στο έργο περιγράφεται με έξυπνο τρόπο το είδος πελατειακών σχέσεων που αναπτύσσεται μεταξύ πολιτικών και μελλοντικών ψηφοφόρων…

Ο γνωστός και ως “Ψευτο-Θόδωρος”, ελέγχει τους ψηφοφόρους του βουλευτή, τάζοντας τους λαγούς με πετραχήλια…

Το έργο έχει μεταφραστεί και μεταφερθεί επί σκηνής σε μία πληθώρα χωρών ανά τον κόσμο ενώ μεταφέρθηκε ξανά κινηματογραφικά το 2010 σε διασκευή του Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Αυτή την άνοιξη το έργο ανέβηκε ξανά στην σκηνή του θεάτρου Παλλάς με τον Αλέξη Γεωργούλη στον ρόλο του “Ψευτο – Θόδωρου”.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο ηθοποιός στην πραγματικότητα είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής στις τωρινές Ευρωεκλογές.

“Η Βουλευτίνα”, 1966

Η Ρένα Βλαχοπούλου υποδύεται την Ρένα Βαρλάμου, μία πανέξυπνη γυναίκα και “αιώνια” αρραβωνιαστικιά του Περικλή Αράπη ο οποίος διακαώς προσπαθεί να εκλεγεί βουλευτής.

Πως είναι όταν η προσωπική σου ευτυχία εξαρτάται από το πότε θα βγει βουλευτής ο αγαπημένος σου;

Κάθε προσπάθεια να τον προσγειώσει στην πραγματικότητα πέφτει στο κενό και τότε συμβαίνει το αναπάντεχο. Εκλέγεται η ίδια βουλευτής χωρίς καμία προσπάθεια! Αιτία είναι ο ξαφνικός θάνατος του Ιάκωβου Μενεξέ, θείος της Ρένας και βουλευτής. Ο θείος την είχε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του, ως επιλαχούσα και η Ρένα γίνεται “Η Βουλευτίνα”….

“Υπάρχει και Φιλότιμο”, 1965

Μαύρο στον Μαυρογιαλούρο γιατί θα σας εξαφανίσωμεν!

Η ταινία που καθιέρωσε τον Λάμπρο Κωνσταντάρα ως βασιλιά της κωμωδίας. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ταινία “Υπάρχει και Φιλότιμο” το 1965, υποδύεται τον υπουργό Ανδρέα Μαυρογιαλούρο. Έναν υπουργό που βρίσκεται περικυκλωμένος από τους “δικούς του” πολιτικά ανθρώπους που τον εκμεταλλεύονται οικονομικά και προσγειώνεται απότομα τη στιγμή που αντιλαμβάνεται τι πραγματικά συμβαίνει τόσο στην εκλογική του περιφέρεια όσο και στο σπίτι του…

“Ανώμαλις Προσγείωσις” ήταν άλλωστε και ο αρχικός τίτλος του έργου όταν γράφτηκε το 1950 για το θέατρο από την πένα των Σακελλάριου & Γιαννακόπουλου.

“Η κυρία δήμαρχος”, 1960

Η πραγματική ζωή έδωσε έμπνευση στον κινηματογράφο και το 1960 η Γεωργία Βασιλειάδου πρωταγωνιστεί στην ταινία “Η κυρία δήμαρχος”, ένας ρόλος πολύ κοντινός στην αληθινή ζωή της πρωταγωνίστριας, καθώς η Γεωργία Βασιλειάδου έναν χρόνο πριν είχε θέσει υποψηφιότητα για δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Ν. Ηρακλείου…

Αξίζει να αναφερθεί πως η υποψηφιότητα της είχε απόλυτη επιτυχία καθώς η Γεωργία Βασιλειάδου υπήρξε η πρώτη γυναίκα δημοτική σύμβουλος στην Ελλάδα.

Σε ένα γραφικό ελληνικό χωριό η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Βασίλης Αυλωνίτης είναι οι ιδιοκτήτες δύο οινομαγειρείων που ανταγωνίζονται όχι για τους πελάτες αλλά για τις ψήφους στις δημοτικές εκλογές! Αγνοούν όμως τον έρωτα των παιδιών τους!

Στην ταινία επίσης για πρώτη φορά ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα τραγούδησαν τη θρυλική “Ζιγκουάλα”.

“Τζένη Τζένη”, 1966

Ο έρωτας “Δούρειος Ίππος” για μια θέση στη Βουλή!

Ο Κοσμάς Σκούταρης με έντονο πάθος για την πολιτική, υποστηρίζει στις επερχόμενες εκλογές τον υποψήφιο βουλευτή Γκόρτσο έχοντας ταυτόχρονα τεράστια επιρροή στους κατοίκους του νησιού του. Η μαγκούρα του Κοσμά στην κυριολεξία λύνει και δένει στην κοινή γνώμη του νησιού κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται ο αντίπαλος του και εφοπλιστής Μίλτος Κασσανδρής ο οποίος θέλει να βγάλει βουλευτή τον ανιψιό του Νίκο Μαντά.

Οι πιθανότητες να βγει όμως είναι μηδαμινές εξαιτίας την επιρροής του Κοσμά Σκούταρη με αποτέλεσμα ο έρωτας να γίνεται ο “Δουρειος Ίππος” για μια θέση στη Βουλή!

Η κόρη του Κοσμά Σκούταρη, Τζένη, αναγκάζεται για να σώσει τον πατέρα της από την χρεοκοπία να παντρευτεί εικονικά τον υποψήφιο βουλευτή Νίκο Μαντά που σαν γαμπρός πια, θα έχει την υποστήριξη του πεθερού του…

Το σενάριο της ταινίας είναι επηρεασμένο από τα πολιτικά γεγονότα εκείνης της εποχής (αλλεπάλληλες εκλογές, αποστασία κλπ) ρίχνοντας μια ενδιαφέρουσα ματιά στο πολιτικό κλίμα που επικρατούσε και στη δύναμη των κατά τόπους κομματαρχών.