Παθιασμένος και δυναμικός ο χορός των Αργεντινών κρύβει μία ιδιαίτερη γοητεία. Το tango μοιάζει με την σύνδεση δύο ψυχών. Για λίγο το μυαλό σταματά, τα λόγια σιωπούν και μιλούν οι αισθήσεις.

Το μπαντονεόν ταξιδεύει με τους ήχους του και η επαφή ενώνει μαγικά τους δύο παρτενέρ για μερικά λεπτά όσο διαρκεί μία “tanda”.

Το αργεντίνικο tango σε καλεί στα βήματα του. Είναι εκεί για να το εξερευνήσεις και να ξεκινήσεις το δικό σου χορευτικό ταξίδι.

Η δασκάλα χορού Μάχη Παπαδημητρίου και ιδιοκτήτρια της σχολής χορού “Poema Escuela del tango”, μιλά για την ιστορία του, για τη γοητεία του σε σχέση με τα άλλα είδη χορού αλλά και για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Μία συνέντευξη γνωριμία με το αργεντίνικο tango σε έναν ζεστό, φιλόξενο και οικείο χώρο.

Μάχη, με πατρίδα την μακρινή Αργεντινή πότε εμφανίστηκε αυτό το είδος χορού;

Το tango ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές και τους οίκους ανοχής του Βuenos Aires στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν χορός των μεταναστών και των φτωχών, κάτι σαν χορός του δρόμου, έχοντας ρίζες από 3 ηπείρους. Ισπανία, Κούβα, Καραϊβική και Ιταλία.

Στην ταινία “Tango Libre” του Frédéric Fonteyne χαρακτηριστική είναι η σκηνή όπου δύο άνδρες χορεύουν tango. Το tango ήταν στα αλήθεια ένας χορός “μεταξύ ανδρών”; Οι άνδρες εξασκούνταν στην εκμάθηση αυτού του είδους χορού μαζί με άλλους άνδρες για να μπορέσουν να διεκδικήσουν την ντάμα της καρδιάς τους;

Ακριβώς. Οι τότε κοινωνικές συνθήκες και ο συντηρητισμός της εποχής δεν επέτρεπαν στις γυναίκες να βρεθούν σε μια τόσο σφιχτή αγκαλιά. Έτσι οι άνδρες προπονούνταν μεταξύ τους και όταν έφταναν σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο αναζητούσαν την ντάμα τους. Η πρόσβαση στο tango ήταν πολύ πιο εύκολη για τις γυναίκες που εργάζονταν στους οίκους ανοχής.

Μπορεί να περιγραφεί το αργεντίνικο tango με μία λέξη; Ποια η γοητεία του σε σχέση με άλλα είδη χορού;

Το tango είναι η αγκαλιά! Ένας αυτοσχεδιαστικός χορός που για να λειτουργήσει είναι απαραίτητη η εσωτερική επικοινωνία του ζευγαριού. Δεν χορεύουμε για να μας χειροκροτήσουν, χορεύουμε για να αισθανθούμε, να νοιώσουμε τον άλλον που έχουμε αγκαλιά, να παίξουμε και γιατί όχι… Να γίνουμε ρομαντικοί και ερωτικοί …

Η θέση των σωμάτων στο tango είναι μοναδική σε σχέση με τους υπόλοιπους latin χορούς. Είναι σαν να ενώνουμε τις ψυχές μας! Και για να βιώσεις το tango θέλει μια κατάθεση ψυχής για τα 10 λεπτά περίπου που διαρκεί μια tanda (4 μουσικά κομμάτια που ακούγονται συνεχόμενα).

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάθε χορός του αργεντίνικου tango σαν μία μικρή θεατρική πράξη όπου ο ρόλος του ζευγαριού έχει προδιαγραφεί; Και αν ναι ποιος είναι ο ρόλος του άνδρα και ποιος της γυναίκας;

Το tango δεν πρέπει να είναι θέατρο. Ο ρόλος του ζευγαριού είναι διαφορετικός κάθε φορά, ακόμα και αν χορεύεις με τον ίδιο άνθρωπο. Όπως κι όταν ξεκινάει μια συνομιλία δεν μπορείς να προδιαγράψεις την εξέλιξή της. Μπορεί να καταλήξει σε θλίψη, σε γέλια, σε καβγά ή και σε γάμο (χαχαχα)…

Από τα στενοσόκακα του Buenos Aires στην υψηλή παρισινή κοινωνία… Ποια η διαφορά του αργεντίνικου tango σε σχέση με το ευρωπαϊκό;

Ο συνθέτης και βιρτουόζος του μπαντονεόν Astor Piazzolla και ο τραγουδιστής Carlos Gardel ήταν αυτοί που έβαλαν το tango στις αίθουσες συναυλιών. Αρχικά το tango στην Ευρώπη χορευόταν σε μια πιο αποδεκτή φόρμα.

Η σχέση αργεντίνικου με ευρωπαϊκού tango; Καμία σχέση! Στο ευρωπαϊκό υπάρχει απόσταση μεταξύ του ζευγαριού και λείπει ο αυτοσχεδιασμός. Είναι αρκετά στημένο με στάνταρ βήματα που το καθιστά πιο εύκολο σε κάποιον για να μάθει. Το αργεντίνικο tango δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται να καταλάβεις την φιλοσοφία του, να ακούσεις την μουσική του και να αφήσεις το μυαλό σου ελεύθερο. Είναι στάση ζωής. Όπως έχουν πει για το tango “είναι ένα σώμα με τέσσερα πόδια”.

Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να μάθει κάποιος tango;

Ο χορός δεν θα πρέπει να έχει ηλικία. Θα πρέπει όμως να έχει χαρακτήρα.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία ψυχικών νοσημάτων του Buenos Aires υπάρχει ιατρικό πρόγραμμα, όπου σύμφωνα με αυτό οι ασθενείς χορεύουν tango μαζί με το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου προκειμένου να επέλθει ευκολότερα η ψυχική τους ισορροπία. Πως το tango μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή και το σώμα;

Το κράτημα του χεριού, η τρυφερή αγκαλιά, η αίσθηση αρμονίας με τη μουσική και την κίνηση του σώματος, η αίσθηση μοιράσματος μεταξύ του ζευγαριού είναι μερικά από τα στοιχεία του tango που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν σημαντικά σε ανθρώπους με προβλήματα κατάθλιψης, φοβίας, σχιζοφρένειας και σε ανθρώπους με διάφορα κινητικά προβλήματα.

Στη σχολή χορού “Poema Escuela del tango” διδάσκεται και το μάθημα “tecnica” με τμήμα γυναικών και αντίστοιχο τμήμα tecnica ανδρών. Τι ακριβώς προσφέρει αυτό το μάθημα στου συμμετέχοντες;

Βασίζεται σε ασκήσεις που βοηθούν να κατανοήσουμε το σώμα μας, να βρούμε την ισορροπία μας βάση της σωστής στάσης του σώματος, γίνεται ανάλυση βημάτων που απαιτούν πιο εξειδικευμένη τεχνική αλλά και χρησιμοποίηση adornos (στολίδια) που βάζουμε στο χορό μας. Στο μάθημα πολλές φορές θα αναφερθούμε και σε πιο θεωρητικά ζητήματα για το πως αντιλαμβανόμαστε την μουσική, τον χώρο στο οποίο κινούμαστε, την αίσθηση της αγκαλιάς, την επικοινωνία του ζευγαριού.

Υπάρχουν άλλα είδη χορού που διδάσκονται στη σχολή “Poema Escuela del tango”;

Λειτουργεί τμήμα pilates, ένα μάθημα γυμναστικής άκρως απαραίτητο για όλους μας. Επίσης λειτουργεί τμήμα swing-lindy hop, ένας χορός ευχάριστος και αυτοσχεδιαστικός που χορεύεται σε μουσικές jazz του ’30 και ’40.

Τέλος, πέρα από τα βήματα τι είναι αυτό που κάνει έναν χορευτή πραγματικά καλό;

Να καταθέτει την ψυχή του σ’ αυτό που χορεύει και να χορεύει για αυτόν που έχει αγκαλιά.

Γνωρίστε το tango μέσα από την “Poema Escuela del tango”!

Μία πρώτη γνωριμία με το tango μπορεί να γίνει για κάποιον στη σχολή “Poema Escuela del tango” κάθε Κυριακή όπου η σχολή διοργανώνει την Practica! Ένα εβδομαδιαίο απογευματινό ραντεβού για τρεις ώρες γεμάτες χορό!

Η πρώτη αίσθηση μόλις βρεθείς στην “Poema Escuela del tango” είναι πως είσαι εκεί χρόνια. Οι άνθρωποι της σχολής αλλά και το βγαλμένο από άλλη εποχή περιβάλλον δημιουργούν τις ομορφότερες εντυπώσεις σε κάθε επισκέπτη και μαθητή!

Πληροφορίες

Η σχολή “Poema Escuela del tango” βρίσκεται στους Αμπελόκηπους, στάση μετρό Πανόρμου.
Διεύθυνση: Τριφυλίας 89
Τηλ. επικοινωνίας: 21 3006 9044