Σαν σήμερα στις 15 Απριλίου του 1940 ξεκίνησε η συναρπαστική πορεία του Φιλοποίμενα Φίνου στη μεγάλη οθόνη με την πρεμιέρα της πρώτης του ταινίας, “Το τραγούδι του Χωρισμού”.

Μία ταινία ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για τον ίδιο τον δημιουργό αλλά για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου καθώς αποτελεί την πρώτη ομιλούσα ταινία, γυρισμένη επί ελληνικού εδάφους.

Η ταινία είναι η πρώτη και τελευταία ταινία που υπογράφει ο Φιλοποίμενας Φίνος ως σκηνοθέτης ενώ η παραγωγή αυτής ανήκει στην “Σκούρας Φιλμ” και όχι στην Φίνος Φιλμ αφού αυτή δεν είχε ακόμα ιδρυθεί. Ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν συμπαραγωγός σε αυτή μαζί με τον Σκούρα και τους αδελφούς Δριμαρόπουλους.

Η ταινία είχε γυριστεί στα “Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο” που είχε ιδρύσει ο Φιλοποίμην Φίνος δύο χρόνια νωρίτερα το 1938 στο Καλαμάκι. Το τραγούδι του Χωρισμού υπέγραφε σεναριακά ο Δημήτρης Μπόγρης και ο Φίνος εκτός από την σκηνοθεσία είχε αναλάβει και τα τεχνικά ζητήματα.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υποδυόμενος έναν νησιώτη ψαρά πρωταγωνιστεί στην ταινία σε ηλικία μόλις 27 ετών μαζί με την Λήδα Μιράντα.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ταινία ήταν χαμένη ως το 1994 καθώς το αρνητικό της ταινίας είχε καταστραφεί στον πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Φιλοποίμην Φίνος συνελήφθη από τους Γερμανούς και τα “Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο” στο Καλαμάκι καταστράφηκαν. Την αποκατάσταση της ταινίας ανέλαβε να ολοκληρώσει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας χάρη σε μία φθαρμένη κόπια που βρέθηκε στην Αίγυπτο.

Υπόθεση ταινίας

Μία πλούσια Αθηναία κατά τη διάρκεια των διακοπών της σε κάποιο νησί γνωρίζει έναν όμορφο ψαρά τον οποίο και ερωτεύεται. Ο δεσμός του Κώστα με μία φτωχή κοπέλα δεν θα σταθεί εμπόδιο στον έρωτα της πλούσιας Μιράντας αφού καταφέρνει να χωρίσει το ζευγάρι και να πείσει τον νεαρό άνδρα να την ακολουθήσει στην Αθήνα για τον βοηθήσει επαγγελματικά.

Η Μιράντα προσπαθεί να βοηθήσει τον Κώστα να γίνει διάσημος τραγουδιστής. Τα σχέδια της μοίρας όμως είναι διαφορετικά και ένα γράμμα θα σταθεί η αφορμή ώστε ο Κώστας να εγκαταλείψει τη Μιράντα και να επιστρέψει στο νησί και στην αγαπημένη του που τον περίμενε υπομονετικά.

Η δραματική – αισθηματική ταινία έχει διάρκεια 75’ ενώ τον Λάμπρο Κωνσταντάρα ντουμπλάρει ο τότε διάσημος τραγουδιστής Πέτρος Επιτροπάκης.

Αν και σήμερα “Το τραγούδι του Χωρισμού” έχει ιστορική αξία, τα αποτελέσματα τότε δεν ήταν τα προσδοκώμενα. Η ταινία ήταν μία απόλυτη αποτυχία για την εποχή της. Ο Φιλοποίμην Φίνος χρόνια αργότερα θα πει αναφερόμενος στην ταινία…

“Ο Μπόγρης μας έδωσε ένα θαυμάσιο σενάριο και εμείς φτιάξαμε ένα πιλάφι.”

Ο Φιλοποίμην Φίνος ή αλλιώς ο “Πατριάρχης του Ελληνικού Κινηματογράφου” όπως άξια αποκαλείται, είναι ο άνθρωπος που πίστεψε όσο κανείς στον ελληνικό κινηματογράφο. Παρέλαβε τον κινηματογράφο και αφοσιώθηκε σε αυτόν σαν τη φροντίδα ενός μικρού παιδιού.

Έδωσε φωνή σε αυτόν δημιουργώντας την πρώτη ομιλούσα ταινία και κατάφερε να τον φτάσει στην χρυσή εποχή παραδίδοντας στις επόμενες γενιές έναν φίνο κινηματογράφο.

Το 1970 στο ξενοδοχείο “King George”: Ο Φιλοποίμην Φίνος βραβεύεται από το κράτος για την προσφορά του.

Η προσφορά του μοναδικού δημιουργού απερίγραπτη για την έβδομη τέχνη με την Φίνος Φιλμ να συμβολίζει μία ολόκληρη εποχή και να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του ελληνικού κινηματογράφου.