Τα επιτεύγματα των Αφροαμερικανών ηθοποιών στην έβδομη τέχνη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μια μνημειώδη ανάβαση καθώς η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου έχει προσφέρει στα σχεδόν 100 χρόνια τελετών απονομής κινηματογραφικών βραβείων, μόνο 16 βραβεία σε Αφροαμερικανούς ηθοποιούς.

Διάφορες εκστρατείες που έχουν δημιουργηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το #OscarsSoWhite έχουν ως στόχο να ακουστεί επιτέλους δυνατά πρόβλημα της υποεκπροσώπησης στον κινηματογράφο του Hollywood.

Ακολουθούν 8 διάσημοι ηθοποιοί που διέλυσαν κάθε φράγμα φυλετικών διακρίσεων και καθήλωσαν κοινό και κριτικούς με τις δραματικές ή κωμικές τους ερμηνείες.

Sidney Poitier

Ο Sidney Poitier ήταν ο πρώτος μαύρος που κέρδισε το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Η ερμηνεία του στην ταινία “Lilies of the Field” του χάρισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1963.

Ο Sidney Poitier τιμήθηκε το 2002 από την Ακαδημία με το Ειδικό Βραβείο Όσκαρ ως αναγνώριση για την σημαντικότατη προσφορά του ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης.

Hattie McDaniel

Παιδί δύο σκλάβων, η ηθοποιός Hattie McDaniel άνοιξε τον δρόμο για τα Όσκαρ στους Αφροαμερικανούς ηθοποιούς καθώς ήταν ο πρώτος έγχρωμος ηθοποιός που κέρδισε ποτέ ένα Όσκαρ.

Η Hattie McDaniel υποδυόμενη την Μammy, την αφοσιωμένη παραμάνα της Scarlett O’Hara στην θρυλική ταινία “Gone With The Wind” κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1939.

Η ηθοποιός Hattie McDaniel αναγκάστηκε να δεχτεί το βραβείο της για την ερμηνεία της στην ταινία σε ένα φυλετικά διαχωρισμένο ξενοδοχείο.

Η ηθοποιός είπε μεταξύ άλλων στον ευχαριστήριο λόγο της: “Ελπίζω ειλικρινά ότι θα είμαι πάντοτε πιστή στη φυλή μου και στη βιομηχανία κινηματογραφικών ταινιών”.

Denzel Washington

Σχεδόν 40 χρόνια μετά το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Αφροαμερικανό ηθοποιό, ο Denzel Washington το 2002 γίνεται ο δεύτερος Αφροαμερικανός ηθοποιός που κερδίσει το Όσκαρ για αυτή την κατηγορία.

Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στον ηθοποιό για την ερμηνεία του στην ταινία “Training Day”.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην τελετή βραβείων το 2002 απονομή αποδόθηκε στον Sidney Poitier το Ειδικό Τιμητικό Βραβείο της Ακαδημίας για τη συνολική προσφορά του ηθοποιού.

Ο Denzel Washington είχε πει τότε αναφερόμενος στον βραβευμένο Sidney Poitier: “Πάντα θα σε κυνηγάω, Sidney, πάντα θα ακολουθώ στα χνάρια σου. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που θα προτιμούσα να κάνω, κύριε. Τίποτα. Ο Θεός να σε ευλογεί, ο Θεός να σε ευλογεί.”

Το 1989 ο ηθοποιός είχε κερδίσει ξανά στα βραβεία το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία “Glory”.

Whoopi Goldberg

Η μοναδική ερμηνεία της Whoopi Goldberg ως μέντιουμ στην ταινία “Ghost” τη χάρισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1990. Η ίδια στον λόγο που εκφώνησε παραλαμβάνοντας το βραβείο ομολόγησε πως ονειρευόταν αυτή τη στιγμή από παιδί. Ανέφερε επίσης πως ήταν περήφανη που ήταν εκεί εκείνη τη στιγμή, πως ήταν περήφανη που είναι ηθοποιός και θα συνεχίζω να είμαι ηθοποιός.

Cuba Gooding Jr.

Show me the Oscar!
Επική έχει μείνει η φράση του Cuba Gooding Jr. “Show me the money” από την ταινία “Jerry Maguire” αφού η Ακαδημία έδειξε στον ηθοποιό το Όσκαρ! Ο Αφροαμερικανός ηθοποιός κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου το 1997 για την ερμηνεία του στην ταινία “Jerry Maguire”.

Στον ευχαριστήριο λόγο του στην τελετή απονομής των βραβείων δεν ξέχασε κανέναν! Ευχαρίστησε για τη νίκη του το Θεό, τον ηθοποιό Tom Cruise… όλους!

Halle Berry

Η 74η απονομή των βραβείων Όσκαρ το 2002 φαίνεται πως ήταν μία απονομή σταθμός για τους Αφροαμερικανούς ηθοποιούς. Όχι μόνο οι Denzel Washington και Sidney Poitier τιμήθηκαν με το χρυσό αγαλματίδιο αλλά και η Halle Berry έλαβε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου για το δραματικό ρόλο της στο “Monster’s Ball”.

Η ηθοποιός είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε το βραβείο αυτής της κατηγορίας. Η Halle Berry αισθανόμενη τη βαρύτητα αυτής της νίκης είπε στην ομιλία της: “Αυτή η στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερη από μένα. Αυτή είναι η στιγμή για τις γυναίκες που μένουν δίπλα μου και είναι για κάθε μαύρη ανώνυμη γυναίκα που τώρα έχει μια πιθανότητα επειδή άνοιξε απόψε αυτή η πόρτα”.

Morgan Freeman

Ο εκπληκτικός Αφροαμερικανός ηθοποιός βραβεύτηκε το 2005 με Όσκαρ Β΄ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Million Dollar Baby”. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε προταθεί για βραβείο της Ακαδημίας.

Ο Morgan Freeman έχει προταθεί για Όσκαρ άλλες τέσσερις φορές, εκ των οποίων τρεις φορές για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού ρόλου για τη συμμετοχή του στις ταινίες “Driving Miss Daisy” το 1989, “The Shawshank Redemption” το 1994 και “Invictus” το 2009 καθώς και μια φορά για Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου για την ταινία “Street Smart” το 1988.

Mahershala Ali

To 2017 ο ηθοποιός Mahershala Ali κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Moonlight”. Ο Mahershala Ali έμεινε στην ιστορία των Όσκαρ όχι μόνο ως Αφροαμερικανός βραβευμένος ηθοποιός αλλά και ως μουσουλμάνος καθώς είναι ο πρώτος μουσουλμάνος ηθοποιός που έχει τιμηθεί με χρυσό αγαλματίδιο.