Για τους Ρωμαίους ο Ιούνιος ήταν ο καταλληλότερος μήνας για το γάμο γιατί ήταν ο μήνας της θεάς Γιούνο, της θεότητας του γάμου. Η Γιούνο ήταν αντίστοιχη της θεάς Ήρας και ήταν “εκείνη που οδηγεί τη νύφη στο γάμο”.

Σήμερα ο Ιούνιος είναι ο μήνας που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού αλλά και την εποχή που σίγουρα οι περισσότεροι λαμβάνουν ένα προσκλητήριο για το γάμο φίλων και συγγενών τους μέσα στο καλοκαίρι.

Κάθε χρόνο νέα Wedding Trends όπως ένας γάμος με στοιχεία παραμυθιού ή κάποιο περίτεχνο σχέδιο τούρτας κάνουν την εμφάνιση τους και προκαλούν τον θαυμασμό. Όμως τι θα γινόταν αν κάποιες αγαπημένες παλιές συνήθειες ερχόντουσαν ξανά και προσέδιδαν σε αυτόν μία vintage γοητεία;

Την ημέρα του γάμου η νύφη έπρεπε να φοράει κάτι παλιό, κάτι καινούριο, κάτι γαλάζιο και κάτι δανεικό…

1) Ένα κέρμα στο παπούτσι της νύφης

Για εκατοντάδες χρόνια οι νύφες ακολουθούσαν ένα έθιμο από τη Βρετανία σύμφωνα με το οποίο η νύφη την ημέρα του γάμου τοποθετούσε στο παπούτσι της ένα κέρμα. Ο πατέρας της νύφης παρέδιδε σε αυτή το τυχερό κέρμα το οποίο ήταν σύμβολο της υγείας και του πλούτου για τους νεόνυμφους.

 

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπήρχε η συνήθεια το κέρμα μετά τον γάμο να φυλάσσεται από τη νύφη ώστε να δοθεί στο γάμο της κόρη της.

2) Ένα γράμμα αγάπης για να διαβαστεί στην πρώτη επέτειο

Μία νύχτα πριν το γάμο συνηθιζόταν οι μελλόνυμφοι όχι να ξενυχτούν αλλά να συντάσσουν μία επιστολή αγάπης για το ταίρι τους. Τα γράμματα αγάπης τοποθετούνταν σε ένα κουτί και διαβάζονταν από το ζευγάρι στην πρώτη του επέτειο.

Σήμερα έχει επανέλθει σαν τάση αυτή η συνήθεια κατά το ήμισυ αφού κάποια ζευγάρια γράφουν ένα γράμμα στο ταίρι τους το οποίο διαβάζεται την ημέρα του γάμου πριν το μυστήριο.

3) Φύτευση πεύκου έξω από το σπίτι του νέου ζευγαριού

Το πεύκο ξεχωρίζει για την ομορφιά του και σύμφωνα με την παράδοση αποτελεί σύμβολο της ειρήνης, της αρμονίας και της δημιουργίας. Ακόμα και σήμερα στην Ολλανδία και την Ελβετία αρκετά ζευγάρια θα φυτέψουν ένα δένδρο στο νέο τους σπίτι προκειμένου να έχουν μία ζωή γεμάτη καλοτυχία!

Δίχως αμφιβολία αποτελεί ένα όμορφο έθιμο για τους μελλόνυμφους που έχουν αυτή τη δυνατότητα για να θυμούνται το νέο ξεκίνημα της ζωής τους.

4) Ένα κομμάτι από την γαμήλια τούρτα για την πρώτη επέτειο

Κάποτε ήταν πολύ δημοφιλές οι μελλόνυμφοι να φυλάσσουν ένα κομμάτι της γαμήλιας τούρτας τους στην κατάψυξη για ένα χρόνο μέχρι την πρώτη επέτειο τους όπου θα το απολάμβαναν μαζί.

Ένα ποτήρι σαμπάνια, το κομμάτι ενθύμιο της γαμήλιας τούρτας και το μοίρασμα των τρυφερών σκέψεων από τα γράμματα αγάπης που είχαν γραφτεί ένα χρόνο πριν γίνονται η καλύτερη συντροφιά του ζευγαριού για την πρώτη επέτειο.

5) Να μην ιδωθεί το ζευγάρι πριν το γάμο

Μία συνήθεια αρκετά γνωστή όμως κατά πόσο τηρείται σήμερα με τα social media να κατακλύζουν την καθημερινότητα όλων; Τα περισσότερα ζευγάρια συγκατοικούν πριν το γάμο τους και αν όχι συναντιούνται την παραμονή του γάμου προκειμένου να συντονίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες χάνοντας τη μαγεία.

Μάλλον στο σήμερα φαντάζει άκρως ρομαντική η σκέψη να μην ιδωθεί το ζευγάρι για ένα 24ωρο ή και δύο. Να θυμηθεί την αγωνία των πρώτων ραντεβού και να απολαύσει μία από τις ομορφότερες στιγμές ζωής.

6) Η τούρτα του γαμπρού

Η τούρτα του γαμπρού είναι μια παράδοση με τις ρίζες της στην βικτοριανή Αγγλία, όταν υπήρχε μία γαμήλια τούρτα, μία τούρτα για τους “groomsmen” αλλά και μία τούρτα νύφης για τις παρανύμφους!

Το λεγόμενο “Groom cake” ξεχώριζε διότι δε βασιζόταν στις κλασικές γεύσεις μίας γαμήλιας τούρτας αλλά στη σοκολάτα που είναι πάντοτε κυρίαρχος των γεύσεων.

Μία μικρή αποζημίωση για τους γαμπρούς που στο γάμο τους γίνονται όλα σχεδόν σύμφωνα με τα Θέλω της νύφης!

7) Ένα μεγάλο ταξίδι μετά το γάμο

Στο εξωτερικό το αποκαλούν “Honeymoon” ενώ για εμάς είναι ο “Μήνας του μέλιτος”.

Όλα ξεκίνησαν στο Μεσαίωνα όπου οι γαμήλιες μέρες του ζευγαριού ξεκινούσαν με τη συνήθεια οι νεόνυμφοι να καταναλώνουν πρωί, μεσημέρι και βράδυ επί ένα μήνα (πλήρης κύκλος της σελήνης), ένα ποτό που μοιάζει με κρασί το λεγόμενο υδρόμελι ή mead όπως είναι ευρέως γνωστό στις σκανδιναβικές χώρες και στην Aμερική.

Φυσικά σε καμία των περιπτώσεων δε συνίσταται η κατανάλωση αλκοόλ σε αυτό το βαθμό αλλά η ιδέα να επανέλθει ο “Μήνας του μέλιτος” ως διακοπές ακούγεται απίθανη!

“Ο Μήνας του Μέλιτος” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ταξίδι σύμβολο για τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται.

8) Γιατί ο γάμος πρέπει να είναι απόγευμα;

Στις αρχές του αιώνα, οι σύμβουλοι γάμου παρότρυναν τις μελλόνυμφες κυρίες να ακολουθήσουν τη βρετανική πρακτική των γαμήλιων δεξιώσεων κατά την οποία ο γάμος πραγματοποιείται πρωί και ακολουθεί μεσημεριανό γεύμα – δεξίωση.

Σύμφωνα με τον οδηγό εθιμοτυπίας του Λευκού Οίκου “High Noon” είναι η ιδανικότερη ώρα για να παντρευτείς!

9) Just Married! – Η μεγάλη έξοδος

Λίγο πριν το γλέντι του γάμου και το γεμάτο αγωνία πέταγμα της ανθοδέσμης από τη νύφη πόσοι τολμούν μία φαντασμαγορική έξοδο από από την εκκλησία όπως παλιά;

Σήμερα μετά την ολοκλήρωση του μυστηρίου όλα γίνονται βιαστικά! Οι καλεσμένοι φτάνουν γοργά στο τραπέζι και ανυπομονούν για την είσοδο του ζευγαριού.

Τι θα λέγατε για κάτι διαφορετικό; Μία απόδραση από την εκκλησία που μοιάζει με σκηνή από παλιά ταινία του Hollywood. Η “Just Married” πινακίδα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τα τενεκεδένια κουτάκια να κλέβουν τις εντυπώσεις!

Ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο ζωής ξεκινά και τα τενεκεδένια κουτάκια σημάνουν με τον ήχο τους αυτή την έναρξη.