Μάνος Χατζιδάκις: Η μοναδική ιστορία του τραγουδιού “Μην τον ρωτάς τον Ουρανό”

Ένα μουσικό θέμα που σε μαγεύει με την μουσική του αλλά και με την ιστορία του… Το “Μην τον ρωτάς τον Ουρανό” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα τραγούδι μύθος για την ελληνική δισκογραφία.

Το 1959 η Τζένη Καρέζη πρωταγωνιστεί στην ταινία “Το νησί των γενναίων” με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και ο Μάνος Χατζιδάκις αναλαμβάνει τη μουσική σύνθεση για το τραγούδι “Μην τον ρωτάς τον Ουρανό” το οποίο και ερμηνεύει η ίδια.

Το “Μην τον ρωτάς τον Ουρανό” ή αλλιώς “All Αlone Αm I” όπως είναι διεθνώς γνωστό το τραγούδι μαγεύει με τη μελωδία του μεγάλου συνθέτη αλλά και με την ιστορία του καθώς γράφτηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Ο Μάνος Χατζιδάκις αποδεικνύει με το ταλέντο του πως ένας καφές ήταν αρκετός για ένα συνθετικό θαύμα…

Κάποια μέρα, η Τζένη Καρέζη είχε γύρισμα για την ταινία “Το νησί των γενναίων” στην Κρήτη και η πτήση της ήταν νωρίς το πρωί. Προτού όμως φύγει για το νησί, είχε κανονίσει να περάσει από το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι ώστε να πάρει την κασέτα με το τραγούδι κι αφού το μάθει να το ερμηνεύσει στη σκηνή που επρόκειτο να γυρίσει.

Πράγματι λοιπόν, φεύγοντας για το αεροδρόμιο έκανε μια στάση στην πολυκατοικία όπου έμενε ο συνθέτης. Χτύπησε πολλές φορές την εξώπορτα μέχρι να της ανοίξει κάποιος και σχεδόν τρέχοντας, έφτασε έξω από την πόρτα του Μάνου Χατζιδάκι. Όμως, όσο δυνατά και να χτυπούσε δεν ακουγόταν ο παραμικρός θόρυβος από μέσα. Μετά από αρκετή ώρα ο συνθέτης άνοιξε αγουροξυπνημένος και η Τζένη Καρέζη κυριολεκτικά όρμησε μέσα στο σπίτι, ζητώντας γρήγορα να της δώσει το τραγούδι.

Ο Μάνος Χατζιδάκις την ρώτησε με το πιο φυσικό ύφος του κόσμου: “Ποιο τραγούδι”;

“Αυτό που θα πω στην ταινία. Δωσ’ το μου σε παρακαλώ γιατί βιάζομαι. Θα χάσω το αεροπλάνο” του απάντησε η Τζένη Καρέζη.

“Μη βιάζεσαι”, είπε ήρεμα εκείνος. “Πήγαινε στην κουζίνα, φτιάξε μου ένα καφέ και σε δέκα λεπτά θα σου δώσω την κασέτα…”

Ο Μάνος Χατζιδάκις όμως δεν είχε γράψει ούτε μία νότα από το τραγούδι… Όσο η πρωταγωνίστρια έφτιαχνε καφέ στην κουζίνα, εκείνος κάθισε στο πιάνο έχοντας μπροστά του τους στίχους, έπαιξε διάφορες μελωδίες και μέσα σε ένα δεκάλεπτο είχε έτοιμο ένα από τα αριστουργήματα της ελληνικής μουσικής, το “Μη τον ρωτάς τον ουρανό”…

Μόλις η Τζένη Καρέζη του έφερε τον καφέ, της έπαιξε ένα μικρό κομμάτι και της ζήτησε να δοκιμάσει να πει μια-δυο φράσεις. Αφού έκρινε ότι μπορούσε να το τραγουδήσει, άρχισε να παίζει όλο το τραγούδι κι αφού ηχογράφησε στο μαγνητόφωνό του τη φωνή της ηθοποιού, της έδωσε την κασέτα. Εκείνη όμως του πήρε και το μαγνητόφωνο, προκειμένου να το ακούει συνεχώς στο αεροπλάνο ώστε να το μάθει καλύτερα!

Το τραγούδι έκανε μεγάλη εντύπωση μόλις το φιλμ βγήκε στις αίθουσες και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί το τίμησαν δεόντως, βάζοντας το διαρκώς στα προγράμματά τους. Εκτός της Τζένης Καρέζη σχεδόν ταυτόχρονα το ηχογράφησε και η Μαίρη Λω, αλλά το “Μη τον ρωτάς τον ουρανό” έμελλε να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα…

Το 1962 το “Μην το ρωτάς τον ουρανό” γίνεται “All Alone Am I” και ηχογραφείται από τον “Μικρό Δυναμίτη” της Country μουσικής, Brenda Lee, με αγγλικούς στίχους, με αποτέλεσμα να ανέβει στο top 10 της Βρετανίας και της Αμερικής και να κερδίσει το CMA Award (Country Music Association) ως το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς.

Από τότε μέχρι σήμερα το υπέροχο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι έχει διασκευαστεί αρκετές φορές…