Παλιά, πολύ παλιά… στο Buenos Aires της Αργεντινής ξεκινάει η ιστορία του “El Choclo” ενός από τα διασημότερα tango τραγούδια.

Το τραγούδι πρωτοπαίχθηκε στο Buenos Aires to 1903, ωστόσο κάποιοι πιστεύουν πως γράφτηκε κάπου στο 1898. Γράφτηκε από τον Angel Villoldo, έναν Αργεντινό μουσικό, με στίχους από τον Enrique Sandos Discepolo.

“El Choclo” σημαίνει “αυτί καλαμποκιού” ή καλύτερα “στάχυ καλαμποκιού”. Ο τίτλος του τραγουδιού, “El Choclo” εικάζεται πως έχει δοθεί προς τιμήν του ιδιοκτήτη ενός νυχτερινού κέντρου και πήρε τον τίτλο από το παρατσούκλι του, που ήταν γνωστός ως “El Choclo”.

Το “El Choclo” έχει ηχογραφηθεί, χωρίς φωνητικά, από πάρα πολλές ορχήστρες, ειδικά στην Αργεντινή. Οι αρχικοί στίχοι γράφτηκαν το 1946 από τον Enrique Santos Discoepolo ενώ ερμηνεύτηκαν πρώτα από την Libertad Lamarque στην ταινία “Gran Casino”.

Η μουσική του “El Choclo”, είναι τόσο γνωστή χάρη στην επανεκτέλεση του από τον Louis Armstrong ως “Kiss of Fire” το 1955.

Υπό νέους στίχους που απλά απέδωσαν τη μουσική του αργεντίνικου tango. Έκτοτε έχει ηχογραφηθεί και ερμηνευθεί από πληθώρα καλλιτεχνών όπως ο Frankie Laine, ο Billy Eckstine και πολλοί άλλοι…

Η πιο δημοφιλής είναι αυτή της Georgia Gibbs, που έφτασε το Νο2 στα chart. Η εκτέλεση του Tony Martin έφτασε το Νο6, του Toni Arden το Νο14, του Billy Eckstineτο Νο16, του Louis Armstrong το Νο20, και του Guy Lombardo το Νο30.

Υπάρχουν ισπανικές εκτελέσεις του τραγουδιού “Kiss of Fire” από τον Connie Francis και τον Nat King Cole.