Τα ανησυχητικά νέα για τον πληθυσμό της Τίγρης της Βεγγάλης που κινδυνεύει με εξαφάνιση, έρχονται ανήμερα της Ημέρας της Γης.

Από τον επιβλητικό Σιρ Χαν στο Βιβλίο της Ζούγκλας και τον Ρίτσαρντ Πάρκερ στη βραβευμένη ταινία «Η Ζωή του Πι», ως τον Τίγρη, τον φίλο του Γουίνι, το μεγαλοπρεπές αιλουροειδές έχει ριζώσει για τα καλά στις ιστορίες και τα παραμύθια των ανθρώπων από την περίοδο των μεγάλων εξερευνητών.

Η τίγρης όμως της Βεγγάλης οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα στην εξαφάνιση. Ειδικοί αναφέρουν πως σε 50 χρόνια από σήμερα, είναι πολύ πιθανό η τίγρης να εξαφανιστεί πλήρως από έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες δρυμούς που τη φιλοξενούν, το δάσος Σαντάρμπανς που διατρέχει Μπαγκλαντές και Ινδία.

Μόνο τον τελευταίο αιώνα, χάθηκε το 95% του πληθυσμού των τίγρεων και πλέον σε όλο τον κόσμο παραμένουν μόνο 4.000 του είδους να ζουν στη άγρια φύση. Όσο για το δάσος Σαντάρμπανς, τα στοιχεία δείχνουν πως οι τίγρεις που ζουν εκείνη είναι μόλις 106, αριθμός που συρρικνώθηκε από το 2004, όταν και ο πληθυσμός του αριθμούσε 440 μέλη.

Σήμερα η Ημέρα της Γης

Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η Ημέρα της Γης έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.