29 χρόνια πριν ένα από τα πιο αγαπημένα σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης έκανε πρεμιέρα προβάλλοντας δειλά δειλά το πρώτο του επεισόδιο. Ήταν 8 Φεβρουαρίου του 1990 όταν η Όλγα, η Μαρία και η Ειρήνη ή αλλιώς το θρυλικό σίριαλ «Οι Τρεις Χάριτες» συστήθηκε στο τηλεοπτικό κοινό και έμεινε για πάντα στην καρδιά του.

Το σενάριο υπέγραφε το δίδυμο Ρέππας – Παπαθανασίου στα πρώτα του συγγραφικά βήματα και το κανάλι προβολής ήταν το Mega. To σίριαλ άρχισε να προβάλλεται μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη του Μεγάλου Καναλιού.

Αξίζει να αναφερθεί πως το σίριαλ είχε πρώτα προταθεί από τους σεναριογράφους στην κρατική τηλεόραση και στον ANT1 όπου απορρίφθηκε και από τα δύο. Όπως είχε δηλώσει ο Μιχάλης Ρέππας σε συνέντευξη του, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που προαναφέρθηκαν δεν πίστεψαν στην επιτυχία της σειράς.

Οι Τρεις Χάριτες κράτησαν συντροφιά στο κοινό για 90 επεισόδια. Το εβδομαδιαίο ραντεβού με το κοινό ήταν απόλυτα επιτυχημένο φτάνοντας σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του σταθμού μέσο όρο τηλεθέασης 56,6% για όλο το χρονικό διάστημα προβολής της.

Flashback στην υπόθεση του έργου

Οι περιπέτειες για τις αδερφές Χαρίτου δηλαδή τις Τρεις Χάριτες, ξεκινούν όταν έπειτα από χρόνια αποχώρησης από την πατρική εστία, οι δύο μεγαλύτερες αδερφές Όλγα και Μαρία αναγκάζονται να επιστρέψουν και να συγκατοικήσουν με την μικρότερη και ανύπαντρη αδερφή τους Ειρήνη (Μίνα Αδαμάκη) που κατοικεί πλέον μόνη της εκεί. Η Όλγα (Άννα Παναγιωτοπούλου) είναι χήρα και μετακομίζει «προσωρινά» στο πατρικό της έως ότου είναι έτοιμο το νέο σπίτι που χτίζει, ενώ η Μαρία (Νένα Μεντή) μετακομίζει ξαφνικά όταν αντιλαμβάνεται πως ο σύζυγος της απατά με μία φίλη της. Μία συγκατοίκηση που θα τις φέρει αντιμέτωπες με απρόοπτες καταστάσεις και γέλιο. Τις βασικές πρωταγωνίστριες πλαισίωναν με την παρουσία τους η μοναδική θεία των κοριτσιών, η θεία Μπεμπέκα (Άννα Κυριακού) και ο μικρότερος αδερφός τους Ανδρέας (Μιχάλης Ρέππας).

Το σίριαλ ήταν προσεγμένο σε κάθε του λεπτομέρεια. Το μουσικό θέμα των τίτλων αρχής φέρει την υπογραφή του Αντώνη Πλέσσα, του πρωτότοκου γιου του μεγάλου συνθέτη Μίμη Πλέσσα. Πρόκειται για ένα ορχηστρικό κομμάτι, μία μελωδία τόσο χαρακτηριστική που στο άκουσμα της έρχονται στο νου οι τρεις ηρωίδες του έργου. Άλλωστε αυτός είναι και ο τίτλος του αφού για χάριν του σίριαλ ονομάστηκε «Τρεις Χάριτες»!

Αρκετά πρωτοποριακή για την εποχή της ήταν η ιδέα για τους τίτλους αρχής. Οι πρωταγωνίστριες παίρνουν θέση σε έναν ψηφιακό καμβά στο στυλ της Αναγέννησης αναπαριστώντας τον διάσημο πίνακα «Τρεις Χάριτες» του Ιταλού ζωγράφου της πρώιμης Αναγέννησης, Ραφαήλ.

Ποια είναι η τέταρτη αδερφή Χαρίτου;

Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του Μιχάλη Ρέππα το αρχικό σενάριο ήθελε οι Τρεις Χάριτες να ήταν Τέσσερις! Ο ρόλος για την τέταρτη αδερφή Χαρίτου όπως ανέφερε ο σεναριογράφος είχε προταθεί στην εκπληκτική Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Τα σχέδια ναυάγησαν όταν η ηθοποιός παρά το αρχικό ναι, αποχώρησε την τελευταία στιγμή. Παρόλα αυτά η Μίρκα Παπακωνσταντίνου συμμετείχε στο επιτυχημένο σίριαλ ως guest. Στο επεισόδιο 49 με τίτλο «Ακρότητες», η Μίρκα Παπακωνσταντίνου υποδύεται την Λόλα, μία γυναίκα που την κυνηγά ο Ιταλός σύζυγος της Τζουλιάνο.

Οι τρεις πρωταγωνίστριες άλλαξαν στη διάρκεια της σειράς περισσότερα από 1.600 κοστούμια!

Το πιο δύσκολο γύρισμα από τα 90 επεισόδια της σειράς ήταν όπως αποκαλύφθηκε ένα καλοκαιρινό γύρισμα. Θεία Μπεμπέκα και ανιψιές μην αντέχοντας τη ζέστη της Αθήνας το καλοκαίρι, μεταφέρθηκαν σε μία παραλία για να βρουν δροσιά. Αντί αυτού όμως βρέθηκαν με εγκαύματα!

Σύμφωνα με τις ανάγκες των γυρισμάτων, η θεία Μπεμπέκα καλοπερνούσε σε ένα παραλιακό ταβερνάκι όπως απαιτούσε το επεισόδιο και οι αδερφές Χαρίτου έμειναν εκτεθειμένες για πολλές ώρες στον ήλιο με αποτέλεσμα να πάθουν στην πραγματικότητα εγκαύματα και οι τρεις.

Οι τρεις πρωταγωνίστριες είχαν αποκαλύψει πως τα γυρίσματα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά και πολύωρα. Μέχρι και το 76ο επεισόδιο είχαν πραγματοποιηθεί 200 βάρδιες στο στούντιο, κάτι που αντιστοιχεί σε 1.700 περίπου ώρες δουλειάς μαζί με τις υπερωρίες.

Εκπληκτική είναι η εμφάνιση των έκτακτων συμμετοχών στη σειρά. Από τις Τρεις Χάριτες πέρασαν 103 ηθοποιοί καταξιωμένοι και ανερχόμενα ταλέντα.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος και ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος ήταν δύο από τους 103 ηθοποιούς που συμμετείχαν ως guest στη σειρά.

Το εορταστικό επεισόδιο με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, τον Κώστα Μακεδόνα και τον Σταμάτη Κραουνάκη θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα από τα επιτυχημένα επεισόδια που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική τηλεόραση για την περίοδο των γιορτών.

Επίσης το πέρασμα τους από τη σειρά εκτός από πρόσωπα καλλιτεχνικής φύσης, έκαναν ένας Γιαπωνέζος, ένας Φιλιππινέζος, μια Σενεγαλέζα, δύο παιδιά, ένας γάιδαρος, ένας σκύλος και… ένας παπαγάλος!!!

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς βρίσκει τις αδερφές Χαρίτου να γίνονται σίριαλ της ίδιας τους της ζωής! Ο μικρότερος αδερφός τους, Ανδρέας εμπνέεται από τις περιπέτειες τους και γράφει μία σειρά για αυτές με τον τίτλο «Τρεις Χάριτες!»

Στο σίριαλ αυτό τα ονόματα των πρωταγωνιστριών είναι και τα αληθινά ονόματα των ηθοποιών. Άννα, Νένα και Μίνα ενώ οι τρεις ηθοποιοί που υποτίθεται υποδύονται τις αδερφές Χαρίτου είναι: Ρένια Λουιζίδου (Όλγα), Έφη Μουρίκη (Μαρία) και Μαίρη Σταυρακέλλη (Ειρήνη).

Μετά το τέλος της σειράς είχαν γίνει κάποιες ανακοινώσεις για το remake της σειράς. Η πρώτη ανακοίνωση από τους σεναριογράφους αφορούσε την τηλεοπτική σεζόν 2009-2010 με πρωταγωνίστριες αυτή τη φορά τη Μαρία Καβογιάννη, την Καίτη Κωνσταντίνου και τη Μαρία Λεκάκη.

Η ιδέα αυτή δεν ευδοκίμησε ποτέ και αργότερα ανακοινώθηκε πως τον Φεβρουάριο του 2010 θα προβάλλονταν 4 νέα επεισόδια στα οποία οι τρεις αδερφές θα μπλέκονταν σε μια νέα περιπέτεια.

Τέσσερα επεισόδια διάρκειας 45 λεπτών ακριβώς 20 χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση στην τηλεόραση. Στα 4 αυτά επεισόδια, θα πρωταγωνιστούσαν ξανά οι αγαπημένες πρωταγωνίστριες του αρχικού σίριαλ.

Τον Φεβρουάριο του 2017 ξεκίνησε η διαδικτυακή προβολή καινούριων mini επεισοδίων των αδερφών Χαρίτου διάρκειας τριών λεπτών ως διαφημιστική καμπάνια γνωστής εταιρίας σε σενάριο Ρέππα – Παπαθανασίου. Κάποια αποσπάσματα αυτών των επεισοδίων έχουν προβληθεί και στην τηλεόραση.

Το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου 2018, λίγες ώρες πριν το Μεγάλο Κανάλι κλείσει για πάντα πρόβαλε δύο επεισόδια της αγαπημένης σειράς μαζί με το “Δις Εξαμαρτείν” και τους “Απαράδεκτους”.