Για τους Ρωμαίους το φασκόμηλο ήταν το «ιερό φυτό» και θεωρούνταν τονωτικό του μυαλού και του σώματος αλλά και βότανο κατά των δαγκωμάτων των φιδιών. Οι ιδιότητες που του προσδίδονται για τη βελτίωση της υγείας και τη διατήρηση της νεότητας είναι πολλές αποδεικνύοντας πως ο αρχαίος λαός είχε δίκιο.

Το φασκόμηλο έχει γκριζοπράσινο χρώμα, έντονο άρωμα, πικρή γεύση και βελούδινη υφή. Τα φύλλα του φασκόμηλου είναι πλούσια σε ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Το φασκόμηλο φαίνεται να εμποδίζει την εφίδρωση, επιδρά καταλυτικά στον βήχα και στην πέψη, είναι αντιπυρετικό, αποχρεμπτικό καθώς και τονωτικό.

Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται και στη μαγειρική καθώς ενισχύει τη γεύση και το άρωμα του φαγητού.

Τα οφέλη του φασκόμηλου αγγίζουν και την κοσμετολογία. Το βότανο που είναι συνδεδεμένο με την μακροβιότητα ανανεώνει με την τακτική χρήση του την επιδερμίδα του σώματος.

Μία μάσκα προσώπου με βασικό συστατικό το φασκόμηλο, καταπραΰνει το δέρμα από ερεθισμούς ενώ παράλληλα τονώνει και σφίγγει την επιδερμίδα.

Το έλαιο φασκόμηλου το οποίο εξάγεται από τα φύλλα του δρα αποτελεσματικά εναντίον του εφιάλτη των περισσότερων γυναικών, την κυτταρίτιδα.

Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος βοηθά να αποβάλει το σώμα τις τοξίνες, κάτι που με τη σειρά του μειώνει και εμποδίζει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Το μασάζ με έλαιο φασκόμηλου τακτικά μέσα στην εβδομάδα στα σημεία όπου εντοπίζεται η κυτταρίτιδα βοηθά στη βελτίωση της όψης του φλοιού πορτοκαλιού.

Στην ανατολική φιλοσοφία η χρήση του φασκόμηλου είναι ευρέως γνωστή για τον καθαρισμό του χώρου από την αρνητική ενέργεια.

Το φασκόμηλο έχει αποδειχθεί δυνατός σύμμαχος και των μαλλιών. Προάγει την υγεία τους και προστατεύει από την τριχόπτωση.

Το φάρμακο αυτό της φύσης ευθύνεται για την ενδυνάμωση της τρίχας. Προϊόντα εμπλουτισμένα με έλαιο φασκόμηλου μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των αδύναμων ή εύθραυστων μαλλιών.

Το απαλό μασάζ με έλαιο φασκόμηλου απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής, αυξάνει τη ροή του αίματος προς τους θύλακες των τριχών, το οποίο μπορεί να ελαχιστοποιήσει την απώλεια και να βοηθήσει στην υγιή ανάπτυξη της τρίχας.

Ακόμη το βότανο βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να μετριάσει τις εκκρίσεις του σμήγματος, το οποίο προκαλεί την λιπαρότητα των μαλλιών.

Για κάποιους μάλιστα θεωρείται η βαφή μαλλιών της φύσης καθώς όπως λέγεται το λούσιμο με φασκόμηλο μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση γκρίζων μαλλιών. Αλήθεια ή όχι ένα λούσιμο με το αφέψημα θα δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις!