Η πρώτη μου επαφή με τη face yoga ήταν ακριβώς έναν χρόνο πριν όταν έμαθα για τα εργαστήρια face yoga από την Face Yoga Specialist κα Αλεξάνδρα Βεκιάρη, στον Εναλλακτικό Πολυχώρο Ιαθείην. Η ιδέα με ενθουσίασε και όταν παρακολούθησα το μάθημα της κυρίας Βεκιάρη η εμπειρία πραγματικά ήταν μοναδική.

Η face yoga είναι το πιο απλό και αποτελεσματικό δώρο περιποίησης που μπορεί να προσφέρει μία γυναίκα στον εαυτό της για την υγεία, την ομορφιά και την ευεξία του προσώπου της.

Πρόκειται για μία εναλλακτική μέθοδο θεραπείας, έναν απόλυτα ασφαλή και φυσικό τρόπο που βοηθά στη διατήρηση της νεότητας, καταπολεμά τη βαρύτητα και τη χαλάρωση ενώ λειαίνει τον εχθρό της κάθε γυναίκας που δεν είναι άλλος από τις ρυτίδες!

Η Face Yoga Specialist κα Αλεξάνδρα Βεκιάρη μιλά στο A Penny for your thoughts σε μία αποκλειστική – απολαυστική συνέντευξη ομορφιάς  για τα μυστικά της face yoga και εξηγεί γιατί λίγο face yoga την ημέρα το botox κάνει πέρα!

Αλεξάνδρα, η ενασχόληση σου με τη face yoga είναι σαν μία δεύτερη καριέρα! Τι είναι αυτό που σε γοητεύει στη face yoga;

Μια καινούρια διαδρομή, θα έλεγα, που με έχει συναρπάσει! Τώρα αν υπάρχει κάτι που με γοητεύει περισσότερο στη face yoga είναι ο έλεγχος που αποκτάς στο πρόσωπο σου. Είναι πρωτόγνωρος! Γιατί όλοι μας κινούμε το πρόσωπο μας αντανακλαστικά, για να εξυπηρετήσουμε τις λειτουργίες και τις εκφράσεις μας, αλλά χωρίς να το σκεφτόμαστε –μη ξεχνάμε ότι στο πρόσωπο μας βρίσκονται οι 4 από τις 5 αισθήσεις! Δεν σκεφτόμαστε να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας, για παράδειγμα! Αν, όμως, αποκτήσουμε συνείδηση του τι κάνουμε, μπορούμε να μας προστατεύσουμε, κυρίως από λάθη!

Για πάντα νέες με τη face yoga; Αν μία νέα γυναίκα όπου τα πρώτα σημάδια γήρανσης φαντάζουν έτη φωτός μακριά από αυτήν μπορεί να “παγώσει” τον χρόνο για μεγαλύτερο διάστημα αν εντάξει την face yoga στην καθημερινότητα της; Θα χαρακτήριζες τη face yoga ως “μία επένδυση για το μέλλον”;

Για πάντα ο εαυτός μας με τη face yoga! Και όχι ένα νεανικό κακέκτυπο μας. Και ναι, με τη face yoga παγώνουμε τον χρόνο. Και μεγαλώνουμε σοφά και κομψά. Είναι μια τεράστια επένδυση για το μέλλον και μάλιστα με value for money αποτελέσματα!

Πολλές είναι οι γυναίκες που θα πουν: “Δεν προλαβαίνω με τίποτα. Το πρόγραμμα μου είναι πάρα πολύ φορτωμένο.” Όμως στην πραγματικότητα αν πραγματικά το επιθυμούν μπορούν να ξεκλέψουν χρόνο μέσα στην ημέρα για τις ασκήσεις ομορφιάς. Σε καθημερινή βάση πόσος χρόνος είναι αρκετός για να διατηρήσει κάθε γυναίκα το πρόσωπο της σε φόρμα;

Πάντα βρίσκουμε χρόνο όταν θέλουμε και ισχύει για όλα και για όλους! Τώρα για τη face yoga δεν χρειαζόμαστε παραπάνω από ένα 10λεπτο την ημέρα. Μόλις ξυπνήσουμε ή μόλις ξαπλώσουμε. Ή μοιρασμένα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως λέω, σε έναν “ανύποπτο” χρόνο που όλοι έχουμε. Στο φανάρι όταν οδηγούμε. Ή όταν είμαστε στον καθρέφτη του ασανσέρ! Αυτό με την προϋπόθεση ότι έχουμε πάρει τη σχετική εκπαίδευση. Και ανεξάρτητα από το αν θα παρακολουθούμε τις εβδομαδιαίες μας συνεδρίες.

Έχει κανόνες η face yoga; Τι πρέπει να προσέξει κάθε γυναίκα όταν κάνει τις ασκήσεις της; Ποια είναι τα “Do” και τα “Do Not”;

Dos
Ελέγχω τον εαυτό μου μπροστά στον καθρέφτη μέχρι να σιγουρευτώ ότι εκτελώ την άσκηση σωστά.
Συγκεντρώνομαι στους μυς που δουλεύω.
Κάνω τις ασκήσεις και από τις δύο πλευρές του προσώπου αλλά επιμένω από την πλευρά που με δυσκολεύει περισσότερο.
Προσέχω το πρόσωπό μου να μην είναι αφυδατωμένο πριν την άσκηση. Αν το νιώθω να με τραβάει φοράω ένα λάδι ή την υδατική μου.
Ξεκουράζω το πρόσωπό μου ανάμεσα στις ασκήσεις.

Donts
Δεν κρατάω την αναπνοή μου στη διάρκεια των ασκήσεων. Εισπνέω και εκπνέω από τη μύτη ανάμεσα από κάθε άσκηση.
Δεν τραβάω/ταλαιπωρώ την επιδερμίδα μου, δουλεύω μόνο με τους μυς μου.
“Ακούω το σώμα μου” και σταματώ την άσκηση αν νιώθω ενόχληση.
Δεν επιμένω με την ίδια άσκηση ξανά και ξανά. Η ζωή χρειάζεται αρμονία. Το ίδιο και το πρόσωπό μας.

Πως μπορεί να ανακουφιστεί το πρόσωπο μιας γυναίκας μετά από μία έντονη ημέρα;

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα χαλαρωτικό αυτομασάζ! Ένα συνδυασμό μαλάξεων στο πρόσωπό μας με τα δάχτυλα. Κάτι πολύ απλό που να μπορώ να σας περιγράψω τώρα, χωρίς εικόνα; Να κάνουμε χτυπηματάκια σε όλο μας το πρόσωπο (tapping) με τα ακροδάχτυλα μας σε συνδυασμό με βαθιές αναπνοές, γιατί συνήθως μια έντονη μέρα δεν αναπνέουμε σωστά! Αναπνέουμε αγχωτικά, δηλαδή ρηχά! Και η αναπνοή, βασικό στοιχείο της γιόγκα, είναι ζωή!

Σε μία συνέντευξη σου αναφερόμενη στην σπουδαιότητα της χρήσης αντηλιακής κρέμας προσώπου, είχες πει πως ακόμα και ο υπολογιστής έχει ακτινοβολία. Ποια είναι τα απαραίτητα βήματα φροντίδας του προσώπου όταν η δουλειά απαιτεί πολλές ώρες εργασίας στον υπολογιστή στο γραφείο ή και στο σπίτι;

Η ενυδάτωση! Να πίνουμε άφθονο νερό σε όλη τη διάρκεια της μέρας και να μην περιμένουμε να διψάσουμε γιατί τότε οργανισμός μας έχει ήδη αρχίσει να αφυδατώνεται κι αυτό φαίνεται πρώτα στο πρόσωπό μας με μικρές ρυτίδες. Και ταυτόχρονα να δροσίζουμε το πρόσωπό μας με ένα face mist. Υπάρχουν πολλά πια με διάφορες ιδιότητες, ακόμα και με δείκτη προστασίας!

Ποια είναι τα λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε στο πρόσωπο μας άθελα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Η ένταση γράφει πρώτα στο πρόσωπό μας και μετά στο υπόλοιπο σώμα. Όταν αποκτήσουμε τη γνώση και τον έλεγχο που σας έλεγα πριν μπορούμε να αποφορτιστούμε. Και κάτι πιο πρακτικό; Ασκήσεις για τον λαιμό! Καθώς σκυμμένοι σε κινητό και τάμπλετ (σύνδρομο tech neck) αποκτούμε οριζόντιες ρυτίδες που πολύ δύσκολα φεύγουν, αλλά και μπλοκάρουμε την αιματική κυκλοφορία προς το κεφάλι και το πρόσωπο, οπότε δεν οξυγονώνεται και δεν τρέφεται η επιδερμίδα του προσώπου μας σωστά από μέσα.

Αν είχες μπροστά σου μία κοπέλα 20 – 25 χρονών, ποια συμβουλή ζωής θα της έδινες για το πρόσωπο της;

Να αγαπάει τον εαυτό της! Και να τον προσέχει! Όσο ο χρόνος είναι με το μέρος της. Πρόληψη, δηλαδή! Face yoga, δηλαδή. Νομίζουμε ότι “προλαβαίνουμε”, αλλά ξυπνάμε μια μέρα, δεν μας αρέσει αυτό που βλέπουμε και κάνουμε, δυστυχώς, σπασμωδικές κινήσεις! H face yoga μας δίνει τη δυνατότητα να ξανασυστηθούμε με τον εαυτό μας, να βελτιώσουμε την εικόνα μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, και ως εκ τούτου να απογειώσουμε την αυτοπεποίθηση μας. Δεν είναι θέμα ματαιοδοξίας, είναι θέμα ποιότητας ζωής.

Το καλοκαίρι το δέρμα ταλαιπωρείται περισσότερο γι’ αυτό και η αντηλιακή προσώπου και τα γυαλιά ηλίου γίνονται τα απαραίτητα αξεσουάρ σε κάθε έξοδο! Εκτός όμως από αυτό, υπάρχει κάποιο καλοκαιρινό tip ομορφιάς που θα μπορούσες να μας δώσεις; Μία σύντομη και ανακουφιστική περιποίηση προσώπου;

Μπορείτε να κάνετε κρυοθεραπεία! Σε μια μικρή και λεπτή πετσέτα βάλτε 2-3 παγάκια. Προαιρετικά προσθέστε μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο. Κλείστε τα παγάκια στην πετσέτα δημιουργώντας ένα πουγκί και κάντε με αυτό μασάζ σε όλο σας το πρόσωπο με ταμποναριστές κινήσεις. Πέρα από την υπέροχη δροσιστική αίσθηση και την αναζωογόνηση θα αποκτήστε ένα λαμπερό πρόσωπο στη στιγμή, καθώς βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία και συσφίγγονται οι πόροι της επιδερμίδας. Το μασάζ με παγάκια είναι εύκολο, αναζωγονητικό και άκρως καλοκαιρινό. Αποφύγετε το, ωστόσο, αν έχετε την τάση για ευρυαγγείες και ποτέ μα ποτέ μην βάλετε πάγο σε γυμνή επιδερμίδα! Όχι μόνο γιατί μόλις αρχίσει να λιώνει θα γίνετε… χάλια, αλλά γιατί η επαφή μπορεί να σας προκαλέσει μικρο-έγκαυμα!

Αλεξάνδρα μου σε ευχαριστώ πολύ! Κλείνουμε αυτήν την υπέροχη συνέντευξη με μία άσκηση που όλες οι γυναίκες θα αγαπήσουν! Μάθετε περισσότερα για τη face yoga και τα μυστικά της εδώ: www.faceyoga.gr