Το άρωμα της κανέλας, το άρωμα ενός υπέροχου τριαντάφυλλου ή ενός πορτοκαλιού χαράσσουν τη μνήμη με την ανεξίτηλη μυρωδιά τους και τα υπέροχα αρώματα τους γιατί κάποιες φορές δεν χρειάζεται η όραση για να εξερευνήσεις έναν μικρό παράδεισο αλλά η όσφρηση. Την ευθύνη γι’ αυτό έχουν τα αιθέρια έλαια που εκτός από τις μαγευτικές ευωδιές έχουν σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Τι είναι τα αιθέρια έλαια

Γνωστά επίσης ως εσάνς, αρωματικές ουσίες ή πτητικά έλαια, πρόκειται για εύοσμα έλαια που προέρχονται από φυτά. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως υπερ – συμπυκνώματα φυτών αφού για παράδειγμα για 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου ρίγανης χρειάζονται 300 γραμμάρια ρίγανης.

Η ιστορία των αιθέριων ελαίων…

Από την προϊστορία μέχρι την εποχή των αρχαίων πολιτισμών της Αιγύπτου, της Ρώμης, της Ελλάδας και της Περσίας τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιήθηκαν για την πνευματική και ψυχική ευεξία αλλά και για την ενίσχυση της απόλαυσης.

Σε μασάζ, σε αρωματικά μπάνια, με τον αρωματισμό του χώρου ή ως μέρος μιας φυτικής θεραπευτικής αγωγής τα αιθέρια έλαια έχουν προσφέρει τα πολύτιμα αρώματα τους και τις υπηρεσίες τους. Από τον 19ο αιώνα ωστόσο άρχισε να πραγματοποιείται η συστηματική μελέτη και χρησιμοποίησης τους από την επιστήμη.

Από τι αποτελούνται τα αιθέρια έλαια

Αλκόολες, αιθέρες, τερπένια, οξείδια, εστέρες, φαινόλες, κετόνες… Τα αιθέρια έλαια αποτελούνται από ένα εντυπωσιακό φάσμα χημικών ουσιών που μερικές φορές ξεπερνούν τις 200 και σε αυτές οφείλονται οι ξεχωριστές ιδιότητες αλλά και η δράση τους.

Υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αιθέρια έλαια και στα φυτικά έλαια;

Καμία! Τα φυτικά έλαια αποτελούνται από 100% λίπη και προέρχονται από σπέρματα ανθών ή “λιπαρών” σιτηρών όπως ελιά, ηλίανθος, φύτρα σταριού κ.λ.π. Σε αντίθεση με τα φυτικά έλαια, τα αιθέρια έλαια παρά την ονομασία τους δεν περιέχουν “λίπη”.

Για τις μαλάξεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αιθέρια έλαια. Χρειάζονται τα λεγόμενα λάδια βάσης, φυτικά έλαια όπου τα αιθέρια έλαια θα διαλυθούν για να διευκολυνθεί η επάλειψη τους. Ωστόσο κάποιες φορές είναι δυνατή η χρήση μιας ή δύο σταγόνων αγνού ελαίου όπως η ρίγανη, η λεβάντα ή ο βασιλικός.

Πως εφαρμόζονται τα αιθέρια έλαια

Η αρωματοθεραπεία αποτελεί την κλασσικότερη μέθοδο εφαρμογής τους. Μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα με εξωτερική εφαρμογή των αιθέριων ελαίων (αρώματα ή καλλυντικά) και με εσωτερική (σε σκευάσματα κατόπιν ιατρικής συνταγής).

Τρόποι χρησιμοποίησης των αιθέριων ελαίων…

Τα περισσότερα αιθέρια έλαια έχουν αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Στον οργανισμό εισέρχονται μέσω του δέρματος ή της όσφρησης. Σε κάθε περίπτωση επιδρούν με ασφαλή και φυσικό τρόπο στα κέντρα του εγκεφάλου. Εκεί επηρεάζουν την έκκριση ορμονών που και αυτές με τη σειρά τους είναι υπεύθυνες για διάφορες δράσεις όπως η τόνωση, η ηρεμία, η χαλάρωση και η αναζωογόνηση.

Εισπνοές ατμού: Ένας γρήγορος τρόπος για να ωφεληθεί κάποιος από τα ευεργετήματα των αιθέριων ελαίων είναι οι υγρές εισπνοές. Σε ένα μπολ με ζεστό νερό λίγες σταγόνες ενός αιθέριου ελαίου και μερικές βαθιές εισπνοές με κλειστά μάτια για δύο λεπτά χαρίζουν τόνωση και ηρεμία.

Το πρόσωπο θα πρέπει να έχει μία απόσταση δεκαπέντε περίπου εκατοστών και το κεφάλι να είναι καλυμμένο με μία πετσέτα.

Συσκευές καύσης: Μέχρι έξι σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο σε μια ειδική συσκευή καύσης αιθέριων ελαίων χαρίζει τις θεραπευτικές δονήσεις του ελαίου στον χώρο.

Μπάνιο: Ένας εξαιρετικός τρόπος που αξιοποιεί τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων, δίνοντας προτεραιότητα στη χαλάρωση. Το μπάνιο τονώνει όλες τις αισθήσεις και αποφέρει αρμονία με τις λεπτοφυείς ενέργειες.

Έως οκτώ σταγόνες από το κατάλληλο αιθέριο έλαιο αναμειγμένο με έλαιο βάσης όπως jojoba oil ή ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο σε μία μπανιέρα γεμάτη νερό και χαλάρωση για 15 με 20 λεπτά.

Στο δέρμα: Μία από τις συνηθέστερες μεθόδους που χρησιμοποιείται από τους αρωματοθεραπευτές είναι το μασάζ με αιθέρια έλαια. Ένα από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα των αιθέριων ελαίων είναι η ικανότητα τους να διαπερνούν το φράγμα του δέρματος και να φθάνουν στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτής, στο όργανο “στόχο”.

Τα αιθέρια έλαια δεν χρησιμοποιούνται απευθείας στο δέρμα. Το αιθέριο έλαιο αναμιγνύεται με μία βάση όπως ένα φυτικό έλαιο ή προστίθεται σε μια κομπρέσα εμποτισμένη με νερό, ζεστή ή κρύα ανάλογα τις εκάστοτε ανάγκες.

Κεριά: Τα κεριά δεν χαρίζουν μόνο μία ρομαντική ατμόσφαιρα αλλά και μία μικρή αρωματοθεραπεία με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων. Σε ένα σβησμένο κερί που έχει καεί για λίγη ώρα ως το κέντρο του, δύο σταγόνες κάποιου αιθέριου ελαίου πριν αυτό ανάψει ξανά θα πλημμυρίσει την ατμόσφαιρα του χώρου με υπέροχα αρώματα.

Τζάκι: Μία σταγόνα από κάποιο αιθέριο έλαιο σε κάθε ξύλο περίπου μία ώρα πριν ανάψει το τζάκι θα χαρίσει ζεστασιά αλλά και μία ευωδιαστή ατμόσφαιρα στον χώρο.

12 Παθήσεις και αιθέρια έλαια

Αϋπνία – Στρες: Γνήσια λεβάντα, αγριοκυπαρίσσι, βασιλικό, φασκόμηλο, σάλβι σκλαρέα
Ανησυχία: Βασιλικός, περγαμόντο, ιεροβότανο, λεβάντα, τριαντάφυλλο, υλάνγκ – υλάνγκ
Πονοκέφαλος: Ευκάλυπτος, λεμόνι, χαμομήλι, γλυκάνισο
Μυικοί πόνοι: Κυπαρίσσι, κόλιαντρος, ματζουράνα, γεράνιο
Κυτταρίτιδα: λεβάντα, δενδρολίβανο, μάραθο, αγριοκυπαρίσσι, ρίγανη
Αναζωογονητικό δέρματος: Λεμόνι, λεβάντα, λιβάνι, γιασεμί, μύρο, μελισσόχορτο
Εγκεφαλικοί τόνωση: Ματζουράνα, πεύκη, ρίγανη, πτιγκρέϊν
Κρυολογήματα: Ευκάλυπτος, ματζουράνα, τσαγιόδεντρο, μέντα, μελισσόχορτο
Πονόδοντος: Φασκόμηλο, μαύρο πιπέρι, γαρύφαλλο
Γρίπη: Ευκάλυπτος, λεμόνι, φασκόμηλο, θυμάρι, λεμόνι, καμφορά, λεβάντα, πεύκο,
Κράμπες: Βασιλικός, κυπαρίσσι, ματζουράνα
Κακή κυκλοφορία: Λεμόνι, μαύρο πιπέρι, κυπαρίσσι, πιπερόριζα

Τα παιδιά, τα μωρά και οι έγκυες γυναίκες αποτελούν ειδικές κατηγορίες που χρειάζονται ειδική δοσολογία και μόνο κάποια αιθέρια έλαια.