Στη γλώσσα των Ιταλών “pasta” σημαίνει “ζύμη” και αναφέρεται σε συνταγές με ζυμαρικά φτιαγμένα με αλεύρι και νερό ή με αυγά. Στη μαγειρική ανάλογα με το είδος του φαγητού επιλέγεται και το εκάστοτε είδος ζυμαρικών που ταιριάζει απόλυτα με το πιάτο και αναδεικνύει τη γεύση.

Σπαγγέτι για μια πλούσια σάλτσα τομάτας ή πέννες; Λιγκουίνι για θαλασσινά ή βίδες; Τα αγαπημένα ζυμαρικά των Ιταλών “συστήνονται” και καλούν τους απανταχού μακαρονάδες σε ευφάνταστες δημιουργίες!

Spaghetti και Spaghettini

Αποτελούν τα δημοφιλέστερα ζυμαρικά στον κόσμο και τα αγαπημένα των Ιταλών. Σπαγγέτι σημαίνει “λεπτοί σπάγκοι και είναι η ιδανική επιλογή ζυμαρικών για σάλτσες με βάση τα θαλασσινά, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από μία σάλτσα τομάτας.

Για τους Ιταλούς Σπαγγετίνι είναι οι “μικροί λεπτοί σπάγκοι”, αλλά στη χώρα μας είναι το ιδανικό ζυμαρικό για πιάτα που θα ετοιμαστούν σε λίγα λεπτά με μία απλή αλλά εξαιρετική σάλτσα τομάτας.

Pasta Tip: Η ετήσια κατανάλωση ζυμαρικών στην Ευρώπη σύμφωνα με έρευνες είναι 3,5 εκατομμύρια κιλά.


Linguine

Με προέλευση από τη Γένοβα, πατρίδα επίσης της σάλτσας “Pesto alla Genovese” τα λιγκουίνι σημαίνουν “μικρές γλώσσες” – για το πλατύ τους σχήμα.

Τα λιγκουίνι έχουν σχεδιαστεί για να συνοδεύουν κάθε σάλτσα μέτριας πυκνότητας, ωμή ή μαγειρεμένη και για δένουν άψογα με το pesto.

Pasta tip: Οι Κινέζοι έτρωγαν ζυμαρικά φτιαγμένα από κεχρί (noodles) πριν από το 2000 π. Χ


Farfalle

Τα αγαπημένα “φιογκάκια” είναι ιδανική επιλογή κυρίως για δροσερές σαλάτες με μυρωδικά και μεσογειακά λαχανικά. Με πατρίδα τον ζεστό Ιταλικό Νότο, στην πραγματικότητα “farfalle” σημαίνει πεταλούδα!

Pasta tip: Η προσθήκη ελαιόλαδου την ώρα βρασμού των ζυμαρικών είναι λανθασμένη. Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ νερό σε σχέση με τα μακαρόνια και μπόλικο αλάτι.


Penne

Οι Penne Rigatte δηλαδή οι “Ριγωτές Πέννες” πήραν από τους Ιταλούς την ονομασία τους από τη μυτερή άκρη τους που θυμίζει πένα γραφής. Οι λεπτές ρίγες τους συγκρατούν τέλεια τις πυκνές σάλτσες. Μία ιδανική σάλτσα για πέννες θα μπορούσε να είναι η καυτερή Αραμπιάτα που στα ιταλικά σημαίνει “οργισμένη” γιατί είναι φλογερή και πικάντικη!

Pasta tip: Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο στην κατανάλωση ζυμαρικών με πρώτη φυσικά την Ιταλία.


Fusilli

Στην Ελλάδα η ονομασία για τα Fusilli είναι “βίδες” λόγω του σπειροειδούς σχήματος τους. Στην Ιταλία τα Fusilli είναι ζυμαρικά που θυμίζουν αδράχτι (fuso) και όχι άδικα αφού “αιχμαλωτίζουν” στις σπείρες τους κρεμώδεις λευκές σάλτσες με τρόπο περίτεχνο.

Pasta Tip: Στην Ιταλία υπάρχουν περισσότερα από 350 διαφορετικά σχέδια ζυμαρικών αποξηραμένα ή φρέσκα!

Δείπνο λοιπόν με ιταλική φινέτσα με άψογο συνδυασμό σχήματος pasta και σάλτσας για απόλαυση και νοστιμιά στο μάξιμουμ! Buon appetito!