Η 20η Μαΐου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας και η γύρη μελισσών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η τροφή θησαυρός της φύσης όχι μόνο για τις νεαρές μέλισσες αλλά και για τον άνθρωπο.

Τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει η γύρη μελισσών στον άνθρωπο αξίζουν την προσοχή αλλά και την ένταξη της στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής.

Η γύρη που μαζεύουν οι μέλισσες είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (περίπου 40% πρωτεΐνη), βιταμίνες, φολικό οξύ και ελεύθερα αμινοξέα. Αξίζει να αναφερθεί πως η περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη ξεπερνά οποιαδήποτε άλλη πηγή ζωικής προέλευσης. Περιέχει περισσότερα αμινοξέα από το βοδινό, τα αυγά και το τυρί, ίδιου βάρους.

Ακολουθούν 5 σημαντικά οφέλη της γύρης μελισσών για τον ανθρώπινο οργανισμό στο πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής.

Χαρίζει ενέργεια

Η ποικιλία των θρεπτικών στοιχείων που εμπεριέχονται στη γύρη μελισσών την καθιστούν το φυσικό τονωτικό του οργανισμού. Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες Β που περιέχει, βοηθούν τον άνθρωπο στις καθημερινές δραστηριότητες και ενισχύουν την αντοχή του.

Υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα

Η γύρη περιέχει μεγάλες ποσότητες ρουτίνης, ενός αντιοξειδωτικού βιοφλαβονοειδούς που βοηθά στην ενδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και βοηθά με τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Ακόμα, οι ισχυρές αντιπηκτικές της ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ανακουφίζει από τις αλλεργίες

Από το άσθμα μέχρι τις αλλεργίες, η γύρη αποτελεί αποδεδειγμένα ένα αποτελεσματικό φάρμακο της φύσης απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Η γύρη μειώνει την παρουσία της ισταμίνης, οδηγώντας στην ύφεση των αλλεργιών. Ο Dr. Leo Conway, M.D, ανέφερε ότι το 94% των ασθενών του απελευθερώθηκε εντελώς από τις αλλεργίες, μόλις άρχισαν να καταναλώνουν τη γύρη.

Βοηθάει στα προβλήματα υπογονιμότητας

Η γύρη μελισσών διεγείρει και αποκαθιστά την λειτουργία των ωοθηκών, γεγονός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην επίτευξη της εγκυμοσύνης. Εκτός από το ότι ενισχύει την παραγωγή ορμονών, αποτελεί και ένα εξαιρετικό αφροδισιακό.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Η γύρη κάνει καλό στην εντερική χλωρίδα και επομένως ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Σύμφωνα με τον ολιστικό ειδικό υγείας Dr. Joseph Mercola, η γύρη έχει ιδιότητες όπως αυτές των αντιβιοτικών και μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από τους ιούς. Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.