Αυτή η παραδοσιακή συνταγή αποδεικνύει πως δεν χρειάζονται πολλά υλικά για μια πραγματικά νόστιμη πίτα.

Οι πίτες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των παραδοσιακών συνταγών της Ελλάδας. Στο καθημερινό τραπέζι αλλά και στις γιορτές, οι πίτες κατέχουν εξέχουσα θέση σε κάθε περίσταση!

Το ταρκάσι είναι μία παραδοσιακή πίτα κολοκύθας από την Αρτοτίνα Φωκίδας. Το όμορφο κεφαλοχώρι είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας, καθώς το ψηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται στα 1.350 μ και είναι γενέτειρα του Αθανάσιου Διάκου.

Παλιότερα αποκαλούσαν την Αρτοτίνα το “καπετανοχώρι” της περιοχής γιατί εκτός από τον Αθανάσιο Διάκο είναι γενέτειρα και πολλών άλλων οπλαρχηγών και καπεταναίων του 1821, όπως οι Δήμος Σκαλτσάς, Ιωάννης Ρούκης, Ανδρίτσος Σιαφάκας κ.α.

Χωρίς φύλλο και αλεύρι, το ταρκάσι φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως “η πίτα της τεμπέλας”.

υλικΑ

  • 1400 γρ. κολοκύθας καθαρισμένη (καθαρό βάρος, μόνο τη σάρκα, χωρίς τα σπόρια και το εξωτερικό της)
  • 500 γρ. τραχανά (γλυκός ή ξινός, προσθήκη κατά βούληση)
  • ½ κιλό φέτα
  • 4 αυγά
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προσθέτουμε σε μία λεκάνη το τρίμμα κολοκύθας και διαδοχικά τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο ταψί του οποίου έχουμε λαδώσει την επιφάνεια για να μην κολλήσει η πίτα. Στρώνουμε με το χέρι το μείγμα με ομοιόμορφο τρόπο στο ταψί. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω από την προς ψήσιμο πίτα και την βάζουμε στον φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς για μία ώρα (ίσως και λίγο παραπάνω) μέχρι η πίτα να ροδοκοκκινίσει. Καλή επιτυχία!!!

Όσο πιο ξεροψημένη γίνει, τόσο πιο νόστιμη είναι!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καλή μου φίλη Σωτηρία για την παραχώρηση της συνταγής.

Η Σωτηρία ως μόνιμος κάτοικος πλέον της Αρτοτίνας χαίρεται όχι μόνο τις υπέροχες γεύσεις αλλά και τη φυσική ομορφιά του τόπου!