Η αγαπημένη κόκκινη κυρία της μαγειρικής πρωταγωνιστεί σε πολλές γαστρονομικές δημιουργίες χαρίζοντας την υπέροχη γεύση της σε κάθε πιάτο. Η καλύτερη εποχή για την ντομάτα είναι το καλοκαίρι και ιδιαίτερα από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου όπου μία απλή ντοματοσαλάτα ένα μεσημέρι του καλοκαιριού μπορεί να γίνει το καλύτερο ελαφρύ γεύμα.

Λίγα λόγια γι’ αυτήν…

Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη “tomatl” και από βοτανολογικής άποψης είναι φρούτο και όχι λαχανικό.

Το 1893 μία δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών έκρινε πως επειδή οι ντομάτες τρώγονται συνήθως μαγειρεμένες ή σε σαλάτα μαζί με το φαγητό και όχι μετά από αυτό, είναι λαχανικό και όχι φρούτο. Η απόφαση είχε πρακτική αξία, καθώς θα φορολογούνταν διαφορετικά.

Το μαγικό αυτό “φρούτο” είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε λυκοπένιο, η απορρόφηση του οποίου αυξάνεται όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη και συνοδεύεται από λάδι.

Με ρίζες από την Νότια Αμερική η ντομάτα μεταφέρθηκε στο Μεξικό όπου και υπήρξε εντυπωσιακή αλλαγή του μεγέθους της το οποίο αρχικά ήταν όσο ένα κεράσι!

Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε το 1498 από τον Χριστόφορο Κολόμβο με μία υποδοχή όχι και τόσο ενθαρρυντική καθώς το κιτρινωπό της χρώμα δημιουργούσε την εντύπωση πως είναι δηλητηριώδης και υπεύθυνη για “ερωτική παραφροσύνη”. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως καλλωπιστικό φυτό με τις ονομασίες “Μήλο του έρωτα” και “Μήλο του Παραδείσου”

Οι Ιταλοί φάνηκαν τολμηροί και αποφάσισαν πρώτοι την καλλιέργεια της τον 16ο αιώνα αποδίδοντας της το όνομα Pomodoro δηλαδή “Χρυσό Μήλο”. Το 1692 λέγεται πως έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε βιβλίο συνταγών στη Νάπολη ενώ η μαγειρική της χρήση επεκτάθηκε τον 19ο αιώνα.

Στο σήμερα η κόκκινη κυρία κατέχει την πρώτη θέση σε πολλές εθνικές κουζίνες με τη λιαστή ντομάτα να ξεχωρίζει και αυτή με την ιδιαίτερη γεύση της. Η Σαντορίνη φημίζεται για τις καλύτερες λιαστές ντομάτες ενώ οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν τις λιαστές ντομάτες στη μαγειρική τους σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με άλλους λαούς.

Ακολουθεί μία συνταγή για μία γρήγορη αλλά πεντανόστιμη σάλτσα λιαστής ντομάτας με λιγκουίνι:

Υλικά

  • 200 γρ. λιαστές ντομάτες
  • 6 κ.σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • μισό ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
  • 1 πακέτο σπαγγέτι λιγκουίνι
  • λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)
  • μαύρο πιπέρι, καρίνο (μείγμα μπαχαρικών)
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μπλέντερ πολτοποιείτε τις λιαστές ντομάτες, την παρμεζάνα, το σκόρδο, το μαύρο πιπέρι, το καρίνο και τον μαϊντανό για λίγα λεπτά μέχρι να αποκτήσουν μία κρεμώδη υφή. Σε μία κατσαρόλα βράζετε τα λιγκουίνι στον προτεινόμενο χρόνο βρασμού. Τα σουρώνετε και προσθέτετε αμέσως τη σάλτσα στα καυτά σπαγγέτι. Σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο ακόμα μαύρο πιπέρι και τα φύλλα βασιλικού.