Η φράουλα κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των περισσότερων ανθρώπων και όχι άδικα αφού ξεχωρίζει για το χρώμα της, την κρουστή σάρκα της, το άρωμα της και τη γεύση της που κατακτά τον ουρανίσκο.

Η φράουλα είναι το αγαπημένο συνοδευτικό της σαμπάνιας ενώ οι Ιταλοί συνηθίζουν να απολαμβάνουν το υπέροχο φρούτο με μία σταγόνα μπαλσάμικο τουλάχιστον 12 ετών πάνω σε κάθε φράουλα.

Οι Ρωμαίοι δεν εκτιμούσαν τη γεύση της φράουλας αυτής καθεαυτής γι’ αυτό και δεν την είχαν καλλιεργήσει στους κήπους τους. Ωστόσο για να τιμήσουν την άγρια φράουλα για το εξαίσιο άρωμα της της έδωσαν το όνομα fraga (“fragance”, άρωμα στα αγγλικά).

Για τους Δυτικούς, το κόκκινο χρώμα της φράουλας, η τρυφερή σάρκα της και ο γλυκός χυμός της, την κάνει συνώνυμη με την αγάπη, τον αισθησιασμό και τον πειρασμό.

Η φράουλα για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ομορφιάς, την καταπολέμηση των ρυτίδων και την ενδυνάμωση του δέρματος.

Μύθος ή αλήθεια λέγεται πως η σαγηνευτική Μαντάμ Τιλιέν , εκπρόσωπος της παρισινής μόδας, τα χρόνια που ακολούθησαν τη Γαλλική Επανάσταση, έριχνε τακτικά 9 κιλά λιωμένες φράουλες στο χλιαρό νερό του λουτρού της για να διατηρεί τη θρυλική φρεσκάδα και σφριγηλότητα του δέρματος της.

Υπάρχουν πάνω από 600 διαφορετικά είδη φράουλας που διαφέρουν σε χρώμα και άρωμα. Η φράουλα αποτελεί αγαπημένο υλικό στη ζαχαροπλαστική και υπέροχο συνοδευτικό στις σαλάτες.

Ακολουθεί μία συνταγή για το πιο απολαυστικό και ελαφρύ επιδόρπιο του κόσμου. Χωρίς κρέμα γάλακτος με γιαούρτι, η τάρτα κουβερτούρας με φράουλες είναι τόσο νόστιμη που θα την απολαύσετε χωρίς γευστικές ενοχές και δεν θα μείνει ούτε κομματάκι!

Για τη βάση

  • 180 γρ. μπισκότα τύπου Digestive
  • 90 γρ. βούτυρο λιωμένο και λίγο ακόμα για το άλειμμα της φόρμας

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. μαύρη κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 130 ml γάλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Για τη διακόσμηση

  • 500 γρ. φράουλες
  • ένα φύλλο ζελατίνη
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση

Για τη βάση

Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι θρυμματίζετε τα μπισκότα ( σε μέγεθος φακής), τα μεταφέρετε σε μπόλ, προσθέτετε και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Αδειάζετε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση 20 εκ. και το στρώνετε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση της. Το βάζετε στο ψυγείο για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

Για τη γέμιση

Ψιλοκόβετε τη σοκολάτα και ρίχνετε τα κομματάκια σε ένα ανοξείδωτο ή πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα σε μέτρια φωτιά και πριν πάρει βράση το αποσύρετε από τη φωτιά και το ρίχνετε αμέσως στο μπολ με τη ψιλοκομμένη σοκολάτα όπου ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Προσθέτετε στο σοκολατένιο μείγμα το λιωμένο βούτυρο και σταδιακά κουταλιά – κουταλιά το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθεί και να έχετε μία λεία σοκολατένια κρέμα. Βγάζετε τη βάση από το ψυγείο, απλώνετε από πάνω το μείγμα σοκολάτας και το στρώνετε ομοιόμορφα. Βάζετε την τάρτα στο ψυγείο.

Για τη διακόσμηση

Κόβετε τις φράουλες και τις πασπαλίζετε με μία κουταλιά ζάχαρη ώστε να βγάλουν το ζουμάκι τους. Έπειτα ρίχνετε τις φράουλες σε ένα κατσαρολάκι και τις βράζετε για ένα λεπτό αφού έχετε προσθέσει ένα φύλλο ζελατίνης και λίγο νερό αν χρειαστεί. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και όταν κρυώσει αρκετά το ρίχνετε πάνω στο γλυκό και το ξαναβάζετε στο ψυγείο.

Η τάρτα κουβερτούρας με φράουλες είναι μία συνταγή της καλής μου φίλης Πόπης. Με καταγωγή από τη Δράμα και εξαίσιες μαγειρικές ικανότητες επιφυλάσσεται και για παραδοσιακές συνταγές!