Στην ακόλουθη συνταγή οι καυκαλίδες με το ξεχωριστό άρωμα τους και την ιδιαίτερη γεύση τους απογειώνουν το απλό αυτό φαινομενικά όσπριο αφού τα μαυρομάτικα φασόλια είναι άριστη πηγή σιδήρου, προστατεύουν τα μάτια ενώ διατηρούν την καρδιά γερή και τη μνήμη σε καλά επίπεδα.

Υλικά

  • 500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες ή τριμμένα
  • 1 μέτρια πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • Μισή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 ματσάκια καυκαλίδες
  • Λίγα φυλλαράκια μαϊντανού και λίγα φυλλαράκια σέλινου
  • 1 κ. σούπας κοφτή αλάτι, πιπέρι μαύρο, κόκκινο γλυκό πιπέρι, καρίνο (μείγμα μπαχαρικών) λίγη ρίγανη
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια για περίπου μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν.

Σε μία άλλη κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε διαδοχικά τις πιπεριές, τα καρότα, τις ντομάτες και τον πελτέ, τον μαϊντανό και το σέλινο, τις καυκαλίδες, το αλάτι και τα μπαχαρικά.

Ανακατεύουμε συνεχώς τα υλικά και προσθέτουμε δύο κούπες νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση και στη συνέχεια την προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα μαυρομάτικα φασόλια τα οποία έχουμε σουρώσει. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για τρία τέταρτα με μία ώρα μέχρι να βράσουν τα λαχανικά.

Καλή σας όρεξη!