Συνδεδεμένο με τις μνήμες της παιδικής ηλικίας, το κέικ βραστό είναι το πεντανόστιμο και πανεύκολο σοκολατένιο κέικ της γιαγιάς!

Χωρίς μπεν μαρί και με σύμμαχο την κατσαρόλα και το κακάο το κέικ βραστό είναι τόσο νόστιμο που θα τσακωθείτε ακόμα και για το τελευταίο κομμάτι!

 

Υλικά

  • 250 γρ βιταμ
  • 6 αυγά
  • 1 ½ κούπα του τσαγιού αλεύρι
  • 4 κ. σ. κακάο
  • 1 κ. σ. χυμό λεμονιού
  • 8 κ. σ. νερό
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 baking powder
  • 2 κούπες του τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζετε το βιταμ, τη ζάχαρη, το νερό, το κακάο, το κονιάκ και τον χυμό λεμονιού. Μόλις λιώσει το βιταμ και αρχίζει να φουσκώνει το βγάζετε από τη φωτιά και περιμένετε να κρυώσει. Έπειτα προσθέτετε στην κατσαρόλα τους κρόκους των αυγών και ανακατεύετε ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Από το μείγμα αφήνετε στην άκρη μία κούπα του τσαγιού. Στο υπόλοιπο μείγμα βάζετε το αλεύρι το οποίο έχετε πρώτα κοσκινίσει, το baking powder και τα ασπράδια του αυγού τα οποία έχετε πρώτα χτυπήσει ώστε να γίνουν μαρέγκα. (Εναλλακτικά αν θέλετε μπορείτε στο μείγμα που θα κρατήσετε στην άκρη να μην βάλετε τους κρόκους αλλά να τους προσθέσετε στο μείγμα που θα ψηθεί).

Ανακατεύετε καλά τα υλικά και βάζετε το μείγμα σε ένα στρογγυλό βουτυρωμένο ταψί. Ψήνετε για περίπου 45’ στους 150 βαθμούς (ανάλογα τον φούρνο). Με την ποσότητα μείγματος που είχατε αφήσει στο φλιτζάνι περιχύνετε το κέικ μόλις το βγάλετε από τον φούρνο.

Πασπαλίζετε το κέικ με τα καρύδια και καλή σας όρεξη!