Η γλυκιά πίτα κολοκύθας με καρύδι είναι μία παραδοσιακή συνταγή από την Πελοπόννησο για τον εορτασμό των Αγίων Θεοδώρων.

Το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής είναι πάντοτε Ψυχοσάββατο και η εορτή των Αγίων Θεοδώρων και σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου έχουν σαν έθιμο ακόμα και σήμερα να τιμούν την ημέρα φτιάχνοντας τη γλυκιά κολοκυθόπιτα. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από τη γιαγιά μου που τηρούσε πάντα το έθιμο.

Υλικά

  • 500 γρ. κολοκύθας καθαρισμένη (καθαρό βάρος, μόνο τη σάρκα, χωρίς τα σπόρια και το εξωτερικό της)
  • 250 γρ. καρύδια χονδροκομμένα
  • 1 κούπα τρίμμα φρυγανιάς
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. κανέλα
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο
  • λίγο ελαιόλαδο για επάλειψη

λίγα γαρύφαλλα για το στόλισμα της πίτας

Για το σιρόπι

  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 βανίλιες
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Βράζουμε το σιρόπι να δέσει καλά πριν φτιάξουμε την πίτα για να είναι κρύο και έπειτα ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε την καρυδόψιχα με τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τρίβουμε την κολοκύθα στον χονδρό τρίφτη. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα να σοταριστεί σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά της. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει λίγο.

Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε 3 φύλλα (αφού τα έχουμε λαδώσει ένα ένα), ρίχνουμε διάσπαρτα το 1/3 από την κολοκύθα και προσθέτουμε επίσης το 1/3 της ποσότητας από το μείγμα καρυδιού. Συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα που επίσης έχουν λαδωθεί και κάνουμε άλλη μία στρώση με την ίδια ποσότητα. Προσθέτουμε πάλι δύο λαδωμένα φύλλα και προσθέτουμε τα τελευταία υλικά μας. Σκεπάζουμε την πίτα μας με άλλα τρία φύλλα καλά λαδωμένα.

Γυρίζουμε τη άκρες του φύλλου προς τα μέσα και χαράζουμε την πίτα. Καρφώνουμε τα γαρύφαλλα στην πίτα, την ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε ανάλογα με τον φούρνο στους 150 με 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.

Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και όπως είναι καυτή προσθέτουμε το κρύο σιρόπι. Σκεπάζουμε την πίτα με μία πετσέτα μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι. Κόβουμε και σερβίρουμε!Καλή επιτυχία!

Tips

  • Αν θέλουμε πριν βάλουμε την πίτα για ψήσιμο προσθέτουμε λίγο βούτυρο.
  • H πίτα γίνεται εξίσου γευστική με σπιτικό φύλλο.