Η έναρξη της Σαρακοστής έγινε η αφορμή για τη δημιουργία μιας πραγματικά γευστικής συνταγής. Η αγαπημένη φακή ξεφεύγει από κλασική συνταγή σε μορφή σούπας και γίνεται ο βασιλιάς του comforf food της Σαρακοστής!

Με πρωτεϊνική αξία αντίστοιχη του κρέατος, των πουλερικών και των αυγών, δείτε τη φακή με άλλο μάτι και απολαύστε την σε ένα νοστιμότατο και απλό μπέργκερ.

Υλικά

  • 2 κούπες νερόβραστες φακές
  • 4 μέτρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι, λίγο καυτερό κόκκινο πιπέρι
  • 1 κ.σ μουστάρδα
  • 1 κ.γ. σόγια σος
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 4 ψωμάκια μπέργκερ
  • 2 κ.σ πάστα λιαστής ντομάτας(λιαστή ντομάτα σε λάδι πολτοποιημένη στο μπλέντερ)
  • λίγα φύλλα σπανάκι baby

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το σκόρδο με το κρεμμύδι για τρία λεπτά. Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν τα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Στη συνέχεια σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τις φακές (μπορούμε να τις έχουμε βράσει από την προηγούμενη για να είναι κρύες) και προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, την σος σόγιας, λίγο ελαιόλαδο, το αλάτι, τα μπαχαρικά και όσα ψίχουλα ψωμιού χρειαστούν ώστε να δέσει το μείγμα και να γίνει σφιχτό. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο το χωρίζουμε σε τέσσερα μέρη, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και το πλάθουμε σε στρογγυλά μπιφτέκια. Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά για περίπου 4 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Κόβουμε τα ψωμάκια μπέργκερ στα δύο και αλείφουμε τη μία μεριά τους με την πάστα λιαστής ντομάτας. Βάζουμε σε κάθε ψωμάκι το μπιφτέκι φακής και τα φύλλα σπανάκι. Σκεπάζουμε με την άλλη φέτα ψωμιού και σερβίρουμε!

Tip: Θα μπορούσαμε να τα συνοδέψουμε με πατάτες τηγανιτές με λίγο χονδρό αλάτι κι ρίγανη.