Σε αυτή την συνταγή ο τραχανάς αντικαθιστά το κρέας δημιουργώντας μία παραλλαγή για το δημοφιλές φαγητό της ελληνικής κουζίνας. Τα “πειραγμένα” γιουβαρλάκια με τραχανά είναι μία πεντανόστιμη εκδοχή για όσους έχουν επιλέξει έναν χορτοφαγικό τρόπο διατροφής και όχι μόνο!

Υλικά

  • 1 κούπα ξινόχονδρο τραχανά
  • ½ κούπα γλυκό τραχανά
  • 1 κούπα νερό βραστό
  • 1 κ.γ. πελτέ τομάτας
  • 2 μέτρια καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες το λευκό μέρος
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 3 μέτρια μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 κούπες νερό
  • 1 κ.γ. δυόσμο
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι, λίγο καυτερό κόκκινο πιπέρι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον ξινόχονδρο τραχανά μαζί με τη μισή ποσότητα του γλυκού τραχανά, την κούπα με το βραστό νερό και τον δυόσμο. Σκεπάζουμε το μείγμα με μία μεμβράνη και το αφήνουμε μέχρι να πιει όλο την ποσότητα νερού. Στη συνέχεια προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα του γλυκού τραχανά με τον πελτέ και ½ κ.γ αλάτι.

Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά, τρίβοντας το με τα χέρια μας. Με λίγη ποσότητα ελαιόλαδου στα χέρια μας πλάθουμε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο για δύο λεπτά. Προσθέτουμε διαδοχικά την πιπεριά, τα καρότα, τα πράσα και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε τρεις κούπες νερού, τα γιουβαρλάκια τραχανά, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα γιουβαρλάκια τραχανά για 20 – 30 λεπτά. Καλή όρεξη!

Tips: Για σάλτσα με πιο πυκνή υφή το βράσιμο συνεχίζεται για ακόμη πέντε λεπτά χωρίς το καπάκι. Απαραίτητη η προσθήκη και του γλυκού τραχανά γιατί το αλεύρι που περιέχει ενώνει το μείγμα.