Δύο ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά το ιστορικότερο καφέ του κέντρου της Αθήνας Zonars, αποτέλεσε τον ιδανικότερο προορισμό για να γιορτάσω τη δική μου προσωπική Πρωτοχρονιά.

Σύγχρονο και ταυτόχρονα διαχρονικό είναι το meeting point για κάθε στιγμή της ημέρας. Ένας γρήγορος καφές, ένα όμορφο γεύμα ή brunch, ένα χαλαρό κρασί ή κοκτέιλ στο μπαρ μετά τη δουλειά, ένα δείπνο μετά το θέατρο, το Zonars ανακαινισμένο και αναζωογονημένο ανταποκρίνεται άψογα σε κάθε περίσταση. Στην καρδιά της Αθήνας, το Zonars φέρνει τον αέρα μιας άλλης εποχής με γοητευτικές αναμνήσεις και μία ιστορία που αξίζει να γνωρίσεις ή να ξαναθυμηθείς.

Το ιστορικό αθηναϊκό στέκι δημιουργήθηκε το 1939 από τον Κάρολο Ζωναρά, έναν δαιμόνιο επαγγελματικά Έλληνα ομογενή από την Ανατολική Θράκη. Ο επιχειρηματίας είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου είχε ανοίξει στο Οχάιο μια επιτυχημένη και επικερδή σοκολατοβιομηχανία.

Το Zonar’s ήταν αρχικά ένα πολυτελές ζαχαροπλαστείο και βρισκόταν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου ενώ μεταφέρθηκε λίγο αργότερα στο σημείο που στεγάζεται μέχρι και σήμερα όταν το υπό ανέγερση τότε κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού βγήκε σε δημοπρασία. Όταν ο Κάρολος Ζωναράς το πληροφορήθηκε δε δίστασε να το διεκδικήσει πληρώνοντας για μηνιαίο ενοίκιο το αστρονομικό ποσό για την εποχή των 90.000 δρχ.

Τα πρώτα εγκαίνια του καφέ – ζαχαροπλαστείου – πολυτελούς εστιατορίου πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 1940. Το νέο Zonar’s λειτούργησε έως τον Απρίλιο του 1941 όπου και οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Αθήνα.

Ο αγιασμός του Zonar’s στα εγκαίνια τον Αύγουστο του 1940. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σε βαρύ κλίμα καθώς λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί ο τορπιλισμός της Έλλης στο λιμάνι της Τήνου.

Μεσολαβεί ο πόλεμος και τον Ιούνιο του 1950 το Zonar’s ανανεωμένο ανοίγει ξανά τις πύλες του και υποδέχεται το αθηναϊκό κοινό. Ακριβά σερβίτσια, λινά τραπεζομάντηλα, κρύσταλλα, καθρέφτες, πολυέλαιοι και ξύλινες επενδύσεις από την εταιρία «Αθηναίος & Βαράγκης», δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον, έναν χώρο με εμβαδόν 490τ.μ. εφάμιλλο των καλύτερων καφέ του Παρισίου και της Βιέννης.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς το είχε χαρακτηρίσει ως «το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης».

 

Στιγμιότυπο από την δεκαετία του 1960. Η μεγαλύτερη ακμή του καφέ ήταν από το 1950 ως το θάνατο του ιδιοκτήτη το 1968.

Για δύο σχεδόν δεκαετίες το Zonar’s έζησε τις μεγαλύτερες δόξες του. Το αστικό κοινό της Αθήνας απολάμβανε την αγαπημένη Coca Cola η οποία ερχόταν ειδικά για το Zonar’s μέσα σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική ή γευόταν για πρώτη φορά το παγωτό «Σικάγο». Ο chef του Κάρολου Ζωναρά δεν ήταν άλλος από τον Τσακίρη ο οποίος έγινε γνωστός σε όλους μετέπειτα χάρη στα υπέροχα Tsakiris Chips!

Μάνος Χατζιδάκις και Μελίνα Μερκούρη απολαμβάνουν τον καφέ τους στο αγαπημένο τους στέκι.

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως ο μύθος του Zonar’s χτίστηκε από τα πολύ μεγάλα ονόματα που σύχναζαν σε αυτό. Ήταν ένα σημείο συνάντησης στο κέντρο της Αθήνας για όλες τις μεγάλες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Μίνως Αργυράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μελίνα Μερκούρη οι οποίοι μάλιστα είχαν δώσει εκεί και τηλεοπτική συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση. Το Zonar’s όμως δεν άφηνε αδιάφορο ούτε τα πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδος ούτε τις μεγάλες προσωπικότητες του εξωτερικού. Ήταν ένας πόλος έλξης για όλους.

Η Σοφία Λόρεν, ο Άντονι Κουίν απολάμβαναν εκεί τον καφέ τους και η Πριγκίπισσα Σοφία της Ισπανίας το επισκεπτόταν για να προμηθευτεί τα αγαπημένα της σοκολατάκια μέντας!

Ο μεγάλος Ιταλός σχεδιαστής Βαλεντίνο όταν επισκέφθηκε το εστιατόριο λάτρεψε το γλυκό fondant πορτοκαλιού. Είχε δηλώσει πως ήταν το ωραιότερο γλυκό που είχε δοκιμάσει γι’ αυτό και προς τιμήν του μετονομάστηκε σε “Valentino’s favorite”.

Το 1987 η Έμμα Τομσον και ο Κένεθ Μπράνα ποζάρουν έξω από το Zonar’s σε σκηνή της σειράς του BBC, “Fortunes of War”.

Στις δεκαετίες 1970 και 1980 όλα αλλάζουν. Το κέντρο αλλάζει, το ίδιο και το Zonar’s. Η βιτρίνα άλλαξε και οι παρέες λιγοστεύουν. Υπό άλλη πλέον ιδιοκτησία το ιστορικό καφέ κλείνει το 2001 και 6 χρόνια αργότερα τον Οκτώβριο του 2007 επαναλειτουργεί ως καφέ ζαχαροπλαστείο.

Από το Zonar’s του χθες, στο Zonars του σήμερα

Απο τον Δεκέμβριο του 2015 το καφέ άρχισε να λειτουργεί ξανά υπό τη διεύθυνση του PANAS GROUP. Οι αδερφοί Σπύρος και Χρύσανθος Πανάς ανέλαβαν την πρόκληση να αναβιώσουν το αθηναϊκό ιστορικό στέκι και τα κατάφεραν. Οδήγησαν το Zonar’s στη νέα εποχή του. Χωρίς απόστροφο πια, με ανανεωμένο μενού και διακόσμηση, το Zonars γοητεύει ξανά και δημιουργεί έναν λόγο για να αγαπήσεις το κέντρο της Αθήνας ξανά.