Στην πλατεία Κεφαλαρίου σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον θα ζωντανέψει ξανά ένας θρύλος αναμνήσεων. Η “Αλάσκα”, το καφέ σημείο συνάντησης των πρωταγωνιστών της χρυσής εποχής του κινηματογράφου ετοιμάζεται να υποδεχθεί ξανά το κοινό.

Για τους λάτρεις του παλιού ελληνικού κινηματογράφου είναι ο χώρος που κρατά ζωντανή την εποχή της λάμψης της Φίνος Φιλμ αφού αμέτρητες σκηνές ταινιών είχαν γυριστεί στην “Αλάσκα”.

“Δεσποινίς Διευθυντής”, “Η γυναίκα μου τρελάθηκε”, “Κορίτσια για Φίλημα”, “Η Βουλευτίνα”, “Η Ψεύτρα”…

Ένας μακρύς κατάλογος ταινιών που έκαναν το κοινό να γελάσει αλλά και να συγκινηθεί αφού εκτός από κωμωδίες είχαν γυριστεί στην “Αλάσκα” και σκηνές από δραματικές ταινίες και αστυνομικά φιλμ.

Σκηνή από την ταινία “Η Ψεύτρα” με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Κώστα Βουτσά στο θρυλικό καφέ το 1963. Χαρακτηριστικός ο προαύλιος χώρος της καφετέριας με τις κόκκινες καρέκλες.

Για τους Κηφισιώτες είναι ο χώρος των δικών τους προσωπικών αναμνήσεων. Οι συναντήσεις με την παρέα, τα πρώτα ραντεβού… Μία καφετέρια που μεγάλωσε μαζί τους και κάθε επίσκεψη σε αυτή ήταν και η ενθύμηση μιας ιδιαίτερης στιγμής.

Η Λίλα (Τζένη Καρέζη) και η Ναυσικά (Λιλή Παπαγιάννη) μιλούν για μόδα πίνοντας καφέ στην “Αλάσκα”! Σκηνή από την ταινία “Δεσποινίς Διευθυντής” το 1964.

Το σήμα κατατεθέν της παλιάς Κηφισιάς που αναπολούν μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι του τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε ένα κτίριο – φάντασμα προκαλώντας τη λύπη των επισκεπτών του πάρκου.

Το έτος ανέγερσης αυτού του κτίσματος είναι το 1960 όπου κατασκευάστηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ως τουριστικό περίπτερο με ταυτόχρονη διαμόρφωση του πάρκου.

Τα σχέδια είχαν αναλάβει οι αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς και Προκόπης Βασιλειάδης, ενώ τη μελέτη φυτεύσεων έκανε ο Σπύρος Τσαούσης.

Η μορφή του νέου κτίσματος θα διατηρεί τα χαρακτηριστικά της τότε αρχιτεκτονικής μελέτης του 1960 τα οποία θα εναρμονίζονται με τα σύγχρονα στοιχεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το ισόγειο κτίσμα θα διατηρεί στις ίδιες θέσεις με την αρχική “Αλάσκα” του 1960 την λιθοδομή στην τοιχοποιία.

 

Στον όροφο και τα περιφερειακά κτίσματα κυριαρχούν μεγάλα ανοίγματα και επιφάνειες χωρίς έντονη αρχιτεκτονική μορφολογία ώστε να αναδεικνύεται το αρχικό κτίσμα.

16 χρόνια μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του ιστορικού κτίσματος από πυρκαγιά το 2003 οι προσπάθειες χρόνων που είχαν πραγματοποιηθεί και οι προτάσεις που είχαν διατυπωθεί για την επαναλειτουργία του βρήκαν επιτέλους τον δρόμο της υλοποίησης.

Η “Αλάσκα” σύμφωνα με τον Δήμο Κηφισιάς αναμένεται να λειτουργήσει ξανά μέσα στο έτος.